Rast građevinske aktivnosti u Crnoj Gori

Bez autora
Aug 18 2016

Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu veća je 25 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata. Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu veća je 32,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju. Efektivni sati na građevinskim radovima u drugom kvartalu veći su 19,6 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su 26,9 odsto veći u odnosu na prvi kvartal. Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinsku djelatnost, a nalaze se u sklopu negrađevinskih preduzeća.

Rast građevinske aktivnosti u Crnoj GoriVrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu veća je 25 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata.

“Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu veća je 32,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Efektivni sati na građevinskim radovima u drugom kvartalu veći su 19,6 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su 26,9 odsto veći u odnosu na prvi kvartal.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinsku djelatnost, a nalaze se u sklopu negrađevinskih preduzeća.

“Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala sa pet i više zaposlenih izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i porez na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik