Ponovo pale kamate na kredite u IRB RS

Bez autora
Aug 18 2016

Vlada RS usvojila je danas prijedlog Uprave Investiciono-razvojne banke RS o dodatnom smanjenju kamatnih stopa za kreditne linije IRB RS, saopšteno je iz ove banke.Kako su pojasnili, korekcije kamatnih stopa su izvršene na osnovu sprovedene analize trenutnih kamatnih stopa i stanja na bankarskom tržištu. Prema njihovim riječima, trenutna kamatna stopa po kreditnoj liniji za početne poslovne aktivnosti je od 4,1 do 4,7 odsto, kao i za kreditnu liniju za mikrobiznis u poljoprivredi.

Ponovo pale kamate na kredite u IRB RSVlada RS usvojila je danas prijedlog Uprave Investiciono-razvojne banke (IRB) RS o dodatnom smanjenju kamatnih stopa za kreditne linije IRB RS, saopšteno je iz ove banke.

Kako su pojasnili, korekcije kamatnih stopa su izvršene na osnovu sprovedene analize trenutnih kamatnih stopa i stanja na bankarskom tržištu.

Prema njihovim riječima, trenutna kamatna stopa po kreditnoj liniji za početne poslovne aktivnosti je od 4,1 do 4,7 odsto, kao i za kreditnu liniju za mikrobiznis u poljoprivredi.

"Kod kreditne linije za poljoprivredu osnovna kamatna stopa sada je od 3,8 do 4,4 odsto, dok je kod kreditne linije za preduzetnike i preduzeća osnovna kamatna stopa od 4,1 do 4,7 odsto", precizirali su iz ove finansijske institucije.

Dodaju da su sadašnje kamatne stope za stambene kredite 3,6, te 4,1 i 4,6 odsto, u zavisnosti od grupe kojoj pripada korisnik tog stambenog kredita.

"U okviru kreditne linije kod stambenih kredita za samce i parove kamatna stopa je 4,7 odsto", rekli su iz IRB RS.

Iz ove banke podsjećaju da je ovo drugo smanjenje kamatnih stopa u ovoj godini i naglašavaju da su kamatne stope na kreditne linije IRB RS na taj način manje za 0,7 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu.

Naime, IRB RS je u martu ove godine smanjila izlaznu kamatnu stopu prema finansijskim posrednicima za 0,5 procentnih poena i time je za isti iznos smanjena izlazna kamatna stopa prema krajnjim korisnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik