NBS: Cene mesa će pasti u nastavku godine

Bez autora
Aug 18 2016

Očuvali smo vrednost dinara efikasnim intervencijama na deviznom tržištu, a postigli smo i ukupnu finansijsku stabilnost dobrom monetarnom i fiskalnom politikom, ocenila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.Tabaković je rekla da je u protekle četiri godine, koliko je ona na čelu NBS, dinar izgubio 2,5 odsto svoje vrednosti i da je očuvana relativna stabilnost kursa i niska inflacija. Prema Tabakovićevoj, NBS je uspela da podstakne privrednu aktivnost i pojača poverenje u domaću valutu smanjenjem referentne kamatne stope za kredite u dinarima sa 11,75 odsto na sadašnjih četiri odsto.

NBS: Cene mesa će pasti u nastavku godineOčuvali smo vrednost dinara efikasnim intervencijama na deviznom tržištu, a postigli smo i ukupnu finansijsku stabilnost dobrom monetarnom i fiskalnom politikom, ocenila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je rekla da je u protekle četiri godine, koliko je ona na čelu NBS, dinar izgubio 2,5 odsto svoje vrednosti i da je očuvana relativna stabilnost kursa i niska inflacija. Prema Tabakovićevoj, NBS je uspela da podstakne privrednu aktivnost i pojača poverenje u domaću valutu smanjenjem referentne kamatne stope za kredite u dinarima sa 11,75 odsto na sadašnjih četiri odsto.

Ona je napomenula da je danas gotovo tri puta veća štednja u dinarima nego na kraju 2012. i da ona nastavlja da raste bez obzira što dinarska štednja nije velika kada se poredi sa štednjom u stranim valutama.

Prema guvernerki, 75 odsto novih kredita odobrenih privredi i građanima u prvoj polovini 2016. godine je u dinarima. U izveštaju NBS se navodi i da je prosečna kamatna stopa na dinarske kredite privredi i građanima u junu iznosila 9,1 odsto.

Tabaković je ukazala da se Srbija i dalje suočava sa visokim nivoom problematičnih kredita i da je to problem kojim se sada najviše bavi NBS. U NBS očekuju i da će fiskalni deficit države ove godine iznositi 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je manje nego što je bilo predviđeno sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Upitana da li bi eventualno povećanje plata u javnom sektoru i penzija moglo ugroziti procene NBS,Tabaković je odgovorila da nikakva odluka o tome još nije doneta i da će se u slučaju da do takvog povećanja dođe voditi računa o mogućnostima Srbije.

Zamenik generalnog direktora NBS Branko Hinić je, na pitanje o povećanju cene mesa na srpskom tržištu, rekao da je to posledica povećanja tražnje u Evropskoj uniji i da je reč o sezonskom poskupljenju. Hinić ne očekuje da se sadašnja cena mesa zadrži, navodeći da je poljoprivredna godina dobra i da su niske cene ratarskih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik