Povoljniji zajmovi prilika za iskorak

Bez autora
Aug 21 2016

Sniženje kamatnih stopa u Investiciono-razvojnoj banci RS naišlo je na odobravanje privredne zajednice u Srpskoj, iz koje poručuju da će priliku koja im se pružila iskoristiti da povećaju konkurentnost.IRB je po drugi put je u ovoj godini snizila kamatne stope za kredite privredi čime je cijena zaduživanja u ovoj banci niža za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kamatne stope na nova zaduživanja koja će biti iskorišćena za početne poslovne aktivnosti, mikrobiznis u poljoprivredi ovaj put su snižene za 0,2 odsto, dok će cijene zajmova podignutih ranije ostati nepromijenjene.

Povoljniji zajmovi prilika za iskorakSniženje kamatnih stopa u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS naišlo je na odobravanje privredne zajednice u Srpskoj, iz koje poručuju da će priliku koja im se pružila iskoristiti da povećaju konkurentnost.

IRB je po drugi put je u ovoj godini snizila kamatne stope za kredite privredi čime je cijena zaduživanja u ovoj banci niža za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kamatne stope na nova zaduživanja koja će biti iskorišćena za početne poslovne aktivnosti, mikrobiznis u poljoprivredi ovaj put su snižene za 0,2 odsto, dok će cijene zajmova podignutih ranije ostati nepromijenjene.

Teška ekonomska situacija primorala je mnoge privrednike da održavanje tekuće likvidnosti finansiraju iz kredita, a svjesna trenutnih prilika na tržištu, Vlada RS podržala je zahtjev IRB-a koji bi trebao povećati nivo investicija i konkurentnosti privrede.

Privredna komora RS pozdravlja svako rasterećenje privrede, a naročito smanjenje cijena zajmova koji su još uvijek preskupi za nivo privrednog razvoja Srpske.

- Privreda ne može napraviti iskorak i ojačati konkurentnost bez ulaganja u nove tehnologije koje je opet nemoguće nabaviti bez zaduživanja. Država i banke moraju stati iza proizvođača, posebno onih koji osvajaju nova tržišta, jer bez nižih kamatnih stopa oni ne mogu biti konkurentni na domaćem, a još teže na stranom tržištu - kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovan Bratić pozdravlja potez IRB-a i smatra da će niže kamatne stope na kredite u ovoj banci olakšati pokretanje biznisa zanatlijama.

- Otvaranje zanatskih radnji nije toliko skupo, ali s obzirom na to da u RS vlada besparica većina zanatlija pokreće biznis uz pomoć kredita. Niže kamatne stope će nam omogućiti povoljnije zaduživanje, a ujedno dovesti i do jačanja naše konkurentnosti na stranom tržištu jer nam je odnedavno ponovo dozvoljen izvoz proizvoda - kaže Bratić.

IRB je početkom marta snizila kamatne stope na kredite privredi za pola procenta, dok je mladim preduzetnicima odobreno dodatno umanjenje kamate od 0,3 odsto.

Plasmani

IRB RS je od osnivanja 2008. do kraja 2015. godine putem kredita plasirala 1,36 milijardi KM čime je podržala 9.045 projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik