Turizam Hrvatskoj donosi gotovo petinu BDP-a

Bez autora
Aug 22 2016

Ovaj i protekli vikend u Dubrovniku su zapravo bili vrhunci one prave turističke sezone: u Dubrovniku se odmara više od 24 tisuće gostiju, u što ne ubrajamo sve one tisuće koji stignu na jednodnevni izlet kruzerima ili autobusima. Hoteli su prepuni, i već se jako dugo ne mogu pronaći slobodni kreveti, a slično je i u privatnom smještaju, ali i elitnim vilama gdje se noćenje naplaćuje u tisućama eura. Najave za 9. i 10. mjesec su odlične: od početka godine Dubrovnik bilježi 5 posto bolje turističke rezultate, a to bi se moglo nastaviti i tijekom rujan i listopada, sljedi nam još jedna rekordna turistička sezona.

Turizam nam donosi gotovo petinu BDP-aOvaj i protekli vikend u Dubrovniku su zapravo bili vrhunci one prave turističke sezone: u Dubrovniku se odmara više od 24 tisuće gostiju, u što ne ubrajamo sve one tisuće koji stignu na jednodnevni izlet kruzerima ili autobusima.

Hoteli su prepuni, i već se jako dugo ne mogu pronaći slobodni kreveti, a slično je i u privatnom smještaju, ali i elitnim vilama gdje se noćenje naplaćuje u tisućama eura.

Najave za 9. i 10. mjesec su odlične: od početka godine Dubrovnik bilježi 5 posto bolje turističke rezultate, a to bi se moglo nastaviti i tijekom rujan i listopada, sljedi nam još jedna rekordna turistička sezona.

Dubrovnik je daleko najposjećeniji hrvatski grad, od početka godine bilježi najveći broj turističkih dolazaka, što je posebno važno jer se upravo Dubrovnik davno definirao kao grad elitnog turizma: većina hotela su sa 4 i 5 zvjezdica, i u njima noćenje se plaća stotine eura po gostu; a opet, gotovo je nemoguće pronaći slobodnu sobu.

Sa 16 hotela s 5 zvjezdica Dubrovnik slovi za naše najelitnije turističko odredište. U utrku se uključio i Rovinj.

Jedan od većih investitora u turizmu najavio je da će u iduće tri godine uložiti više od milijardu i pol kuna u nove hotele.

Nakon godina recesije, napokon imamo pozitivne trendove, ističe konzultant u turizmu Siniša Topalović. Imamo situaciju da je udio hotela s 3 i 2 zvjezdice opao, a zapravo 4 i 5 zvjezdica snažnije rastu, kaže.

I Split ima svoje adute za privlačenje elitnih turista. Imamo jako puno novih hotela, manjih hotela s visokim kategorijama, ali cilj nam je u budućnosti da imamo i velike hotele, visoke kategorije - jer to nam je cilj - privući  zahtjevne goste, elitne goste, goste koji puno troše, dodaje Topalović.

No i dalje dominira privatni smještaj - u Splitu čini čak 80 posto ponude, a slično je i u ostalom dijelu zemlje.

Apartmani za masovni turizam najbrojniji su, iako su se pojedini iznajmljivači počeli okretati elitnijim, zahtjevnijim gostima.

Zahvaljujući ulaganjima u turizam, bilježimo i oporavak građevinske industrije - posljedično i cijeloga gospodarstva Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik