Sedam banaka u plusu, jedna uknjižila minus

Bez autora
Aug 22 2016

Banke koje posluju u Republici Srpskoj ostvarile su u prvom polugodištu ove godine dobit koja je iznosila 41,63 miliona KM, što je za 9,84 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Podaci iz finansijskih izvještaja za prvo polugodište, koje su banke dostavile Banjalučkoj berzi, pokazuju da je sedam od osam banaka koje posluju na teritoriji Srpske poslovalo pozitivno, dok je gubitak ostvarila jedino Hipo banka. Ovu banku su olakšice date korisnicima kredita u švajcarskim francima za pola godine koštale 11,1 milion KM, što se direktno odrazilo na njihov polugodišnji rezultat poslovanja.

Sedam banaka u plusu, jedna uknjižila minusBanke koje posluju u Republici Srpskoj ostvarile su u prvom polugodištu ove godine dobit koja je iznosila 41,63 miliona KM, što je za 9,84 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podaci iz finansijskih izvještaja za prvo polugodište, koje su banke dostavile Banjalučkoj berzi, pokazuju da je sedam od osam banaka koje posluju na teritoriji Srpske poslovalo pozitivno, dok je gubitak ostvarila jedino Hipo banka.

Ovu banku su olakšice date korisnicima kredita u švajcarskim francima za pola godine koštale 11,1 milion KM, što se direktno odrazilo na njihov polugodišnji rezultat poslovanja.

- Umjesto dobiti od pet miliona maraka, ostvaren je gubitak od 6,1 milion KM ali, ukoliko ostavimo po strani ovaj jednokratni trošak, ostali indikatori poslovanja banke nam daju razloga za veliki optimizam - kažu u Hipo banci i dodaju da vrijednost novih kredita, koje je banka u prvih šest mjeseci plasirala sektoru stanovništva i privrede, bilježe rast od 236, odnosno 342 odsto.

Kriza u likvidiranim Bobar banci i Banci Srpske nije se prelila na ostatak članica bankarskog sektora Srpske. Najmanju neto dobit od 89.490 KM uknjižila je Pavlović banka, dok je u najvećem plusu od 13,31 milion KM prvu polovinu godine završila NLB Razvojna banka.

Unikredit banka godinama bilježi sjajne rezultate, a njihova polugodišnja dobit od 11,51 milion KM potvrđuje uspješnost menadžmenta ove banke. Nova i Sberbanka su nastavile tržišnu ekspanziju iz prethodnih godina, a u prvoj polovini 2016. godine ostvarile su dobit od 7,57, odnosno sedam miliona KM.

Najmlađa u Srpskoj, MF banka, uknjižila je na konto 1,91 milion KM dobiti, dok je Komercijalna banka ostvarila neto dobit od 243.000 KM.

Najveći procentualni rast dobiti od 84,21 odsto je ostvarila Sberbanka, a slijedi MF banka, čija je neto dobit povećana za 70,5 odsto. Jedina banka koja je ostvarila procentualni pad dobiti u odnosu na isti period lani je Komercijalna banka, a njen plus se istopio za 55,58 odsto.

Gubitak

Banke koje posluju u Srpskoj završile su prethodnu godinu sa ukupnim gubitkom od 79,1 milion KM, što je bio najgori rezultat u posljednjih pet godina. U minusu su krajem 2015. godine ostale Hipo, Komercijalna i Banka Srpske, koja je u maju ove godine otišla u likvidaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik