Rudnici u FBiH zajedno duguju 
405 milijuna KM

Bez autora
Aug 22 2016

Ured za reviziju institucija u Federaciji dao je mišljenje s rezervom za poslovanje Elektroprivrede BiH u prošloj godini. Revizori su skrenuli pozornost na dane predujmove rudnicima u iznosu većem od 24 milijuna maraka. Unatoč pozajmicama, stanje u rudnicima je teško te je upitno pravdanje danih predujmova, a posebno povrat pozajmica. Elektroprivreda BiH nije vršila procjenu naplativosti ovih potraživanja. U izvješću je jasno upozoreno kako će se to, ako se ovaj trend nastavi, neizbježno odraziti na financijsku stabilnost i rezultate poslovanja, posebice ako se u obzir uzme to da društvo na ovaj način izdvaja značajna financijska sredstva, a s druge strane, uzima kredite za vlastita investicijska ulaganja, što je neracionalno i ekonomski neodrživo.

Rudnici u FBiH zajedno duguju 
405 milijuna KMUred za reviziju institucija u Federaciji dao je mišljenje s rezervom za poslovanje Elektroprivrede BiH u prošloj godini. Revizori su skrenuli pozornost na dane predujmove rudnicima u iznosu većem od 24 milijuna maraka.

Unatoč pozajmicama, stanje u rudnicima je teško te je upitno pravdanje danih predujmova, a posebno povrat pozajmica, piše Večernji list BiH.

Elektroprivreda BiH nije vršila procjenu naplativosti ovih potraživanja. U izvješću je jasno upozoreno kako će se to, ako se ovaj trend nastavi, neizbježno odraziti na financijsku stabilnost i rezultate poslovanja, posebice ako se u obzir uzme to da društvo na ovaj način izdvaja značajna financijska sredstva, a s druge strane, uzima kredite za vlastita investicijska ulaganja, što je neracionalno i ekonomski neodrživo, navodi se u izvješću Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Ogromni dugovi

Rudnici u Federaciji BiH zajedno duguju 405 milijuna KM javnih prihoda. Alarmantno financijsko stanje u rudnicima i dugovanja koja su se gomilala godinama u potpunosti su izašli na vidjelo tek krajem polovine ove godine, nakon što je Porezna uprava Federacije BiH odlučila izdati odluke o ograničenom raspolaganju sredstvima na računima sedam rudnika iz Tuzlanske, Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije, koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.

Samo u Rudnicima Kreka iz Tuzle dugovanja su premašila 110 milijuna KM. RMU Kakanj duguje oko 77 milijuna maraka, Rudnik Breza oko 54 milijuna KM, dok RMU Zenica duguje više od 40 milijuna maraka. Investicijska ulaganja u prošloj godini iznosila su nešto više od 100 milijuna KM, što je također manje, i to za 76,7 posto, u odnosu na plan, a oko 5 posto manje u odnosu na realizirana ulaganja u 2014. godini.

Ponavljanje natječaja

Prema izvješću, do smanjenja ulaganja dovela je striktna primjena Zakona o javnim nabavama tako da su neki natječajni postupci ponavljani zbog nedovoljnog broja prijavljenih ponuđača, ali i dugotrajni procesi osiguranja nužnih dozvola i suglasnosti za realizaciju projekata. U rudnike su uložena 24 milijuna maraka.

Ukupni prihodi Elektroprivrede u 2015. godini iznosili su više od 900 milijuna maraka, što je za 3 milijuna i 4 tisuće više u odnosu na 2014. godinu. Dobit poduzeća iznosila je oko 3,5 milijuna maraka. Proizvodnja električne energije je manja, i to za 9,7 posto od planirane i za 6,7 posto od ostvarene proizvodnje u 2014. godini.

Ukupan prihod ostvaren prodajom električne energije iznosi 200 milijuna maraka, što je manje u odnosu na 2014. godinu, i to zbog smanjene proizvodnje, a povećane potrošnje.

U termoelektranama proizvodnja je smanjena, dok je u hidroelektrana povećana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik