U julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara

Bez autora
Aug 22 2016

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je stanje u budžetu bolje od planiranog, kao i da će Republika i lokalne samouprave od naredne godine podelu prihoda od poreza na zarade građana deliti na drugačiji način.On je naglasio da je u julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a da je bio planiran deficit od 83 milijarde, tako da je država imala bolje rezultate za 95 milijardi dinara. To je ogromna svota - 800 miliona evra bolje nego što je planirano, naveo je, dodajući da je to ostvareno boljim preformasama u prihodima i rashodima, kao i boljim vanrednim rezultatima u jednokratnim prihodima.

U julu realizovan suficit od 22 milijarde dinaraMinistar finansija Dušan Vujović rekao je za RTS da je stanje u budžetu bolje od planiranog, kao i da će Republika i lokalne samouprave od naredne godine podelu prihoda od poreza na zarade građana deliti na drugačiji način.

Vujović je naglasio da je u julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a da je bio planiran deficit od 83 milijarde, tako da je država imala bolje rezultate za 95 milijardi dinara.

"To je ogromna svota - 800 miliona evra bolje nego što je planirano", naveo je Vujović, dodajući da je to ostvareno boljim preformasama u prihodima i rashodima, kao i boljim vanrednim rezultatima u jednokratnim prihodima.

"U avgustu smo do juče imali još 20 milijardi u suficitu tako da imamo višak od 40 milijardi, što je jedan odsto društvenog prioizvoda, umesto deficita koji je bio planiran na nivou od 2,5 do četiri odsto u planu za budžet", rekao je ministar.

On je naglasio da država ne mora da radi rebalans budžeta, pošto ima izuzetno dobre performanse, ali će možda, ipak, biti urađen rebalans da bi verifikovala taj uspeh i ostvarila mogućnost da na bolji način upotrebi resurse i uštede koje je ostvarila.

Ministar je rekao da će pitanje povećanja plata biti razmotreno nakon trećeg kvartala.

”Premijer je obećao da ćemo razmatrati povećanje i da ćemo od ostvarenih rezultata ići sa predlogom. Imamo fantastične razutlate i na kraju trećeg kvartalu imaćemo osnovu da o tome kredibilno razgovaramo, a koliko kada i u kojim sektorima, to ćemo prepustiti ciframa i dijalogu koji će se dešavati u preiodu - oktobar ili novembar", rekao je Vujović.

On je kazao da će se "krajem ove godine ili sigurno u budžetu za narednu godinu znati precizno o kojim promenama će biti reč i koliko će građani moći da osete boljitak koji je već sada urađen na fiskalnom planu".

Odgovarajući na ptianje šta je od dogovorenog sa MMF-om u junu realizovano i šta je napisano u pismu koje se šalje pred sastanak direktora MMF-a koji potvrđuju ocenu revizije, Vujović je rekao da je Zakon o finansiranju lokalne samouprave delimično izmenjen, kao i da su tu još dve stvari.

"To su uredba vlade kojom se vlada kao vlasnik Poštanske štedionice obraća poslovodstvu te banke i sugeriše da se fokusira na svoju osnovnu delantost, a to je finansranje stanovništa i malih i srednjih preduzeća", rekao je Vujović i dodao da se sugeriše i izlaženje iz problematičnih kredita (NPL).

Ministar kaže da će loklane samouprava već od početka 2017. morati da imaju budžete zasnovane na novim principima, kao i da će se pripremati i Zakon o naknadama koji bi mogao da bude usvojen u narednih šest od osam meseci. On je dodao da bi taj zakon mogao da se primeni već u budžetu za 2018.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik