Zašto je "oktavija" omiljena u Srbiji?

Bez autora
Aug 23 2016

Već mnogo godina kupovina "škode oktavije" u Srbiji važi za proverenu i pouzdanu kupovinu. I to ne bez razloga. Poslednja generacija češkog "bestselera" samo je potvrdila njenu reputaciju - kvalitetan automobil s najvećim kabinskim prostorom u klasi, po ceni koja je i dalje niža od mnogobrojne konkurencije. Na testu se našao model s turbo dizel motorom od 2.000 kubika i 150 KS, u najvišem paketu opreme, koji od 0 do 100 km stiže za 8,4 sekunde. Ono što mnogo više impresionira je međuubrzanje. Na otvorenom drumu moćan turbo motor daje vam apsolutnu sigurnost prilikom preticanja, dok na auto-putu putnici "ne osećaju" brzinu od 120 ili 130 km na čas.

Zašto je "oktavija" omiljena u Srbiji?Već mnogo godina kupovina “škode oktavije” u Srbiji važi za proverenu i pouzdanu kupovinu. I to ne bez razloga.

Poslednja generacija češkog “bestselera” samo je potvrdila njenu reputaciju - kvalitetan automobil s najvećim kabinskim prostorom u klasi, po ceni koja je i dalje niža od mnogobrojne konkurencije.

Na testu “Novosti” našao se model s turbo dizel motorom od 2.000 kubika i 150 KS, u najvišem paketu opreme, koji od 0 do 100 km stiže za 8,4 sekunde.

Ono što mnogo više impresionira je međuubrzanje. Na otvorenom drumu moćan turbo motor (ugrađuje se i u ostale marke “Folksvagen grupacije”) daje vam apsolutnu sigurnost prilikom preticanja (već na 1.750 obrtaja), dok na auto-putu putnici “ne osećaju” brzinu od 120 ili 130 km na čas.

Moćan motor lako pokreće 1.330 kg tešku karoseriju, a potrošnja na našem testu, i pored opterećenosti vozila i uslova na putu, sa uključenim klima-uređajem, nije prelazila šest litara. U šestoj brzini, na 2.000 obrtaja, spuštala se i ispod četiri litra.

Vožnja je, kao kod većine “nemaca” nešto tvrđa, ali daleko od toga da “oktavija” nije udoban auto. Proizvođač je pronašao odličan balans između upravljivosti i prijatne vožnje.

I pored toga što smo na raspolaganju imali verziju s najjačim motorom i vrhunskom opremom (sa automatskim klima-uređajem, alu-felnama...), čak i osnovna verzija “oktavije” zadovoljava većinu potreba.

Za 12.900 evra dobijate moderan “Folksvagenov” turbo benzinski motor od 1.200 kubika, klima-uređaj, šest vazdušnih jastuka, ESP, disk kočnice pozadi... Najjeftinija dizel verzija od 1.600 kubika košta 14.900 evra.

Veličina je (ipak) bitna. I to u “Škodi” znaju. Kada je unutrašnjost u pitanju, “oktavija” je apsolutni vladar “golf klase” sa osnovnom zapreminom prtljažnika od 530 litara (što je čak više nego kod vozila u klasi iznad), dok na zadnjoj klupi ima prostora za kolena i glavu osoba viših od 190 cm.

Ono što je takođe dobro jeste podatak da ova generacija “oktavije” nije klasična limuzina, već ima i peta vrata, pa kada oborite zadnja sedišta, dobijate mogućnost za transport kabastijih stvari. Zamerka je visok utovarni prag gepeka i činjenica da kada se sedišta obore nemate potpuno ravan prostor.

I instrument-tabla nije maštovita kao kod nekih drugih modela, ali je veoma kvalitetno urađena, u prepoznatljivom “Folksvagenovom” stilu.

Plastika jeste dominantna (naročito kada je reč o osnovnom paketu opreme), što je, uostalom, isto kao kod gotovo svih konkurenata. Ipak, kod “oktavije” svi spojevi odaju utisak kvaliteta i dugotrajnosti, a sama plastika nije previše osetljiva na grebanje.

Dužina vozila ima i svoje loše strane. Preglednost unazad nije najbolja. S druge strane, zbog dobre modularnosti sedišta i volana u svim pravcima, idealnu vozačku poziciju ćete pronaći bez obzira na to koliko ste visoki, dok je multimedijalni sistem (uz doplatu) veoma lak za korišćenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik