Metalska industrija u FBiH u petak bi trebala dobiti granski kolektivni ugovor

Bez autora
Aug 24 2016

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan u petak, 26. augusta, potvrdio je predsjednik Sindikata metalaca FBiH.U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca, Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Imali smo mnogo posla, ali smo uspjeli usaglasiti tekst granskog kolektivnog ugovora od kojeg će koristi imati više od 20.000 radnika u ovom, najbrojnijem sektoru, istakao je Melez.

Metalska industrija u FBiH u petak bi trebala dobiti granski kolektivni ugovorKolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH bit će potpisan u petak, 26. augusta, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

U pregovorima su učestvovali: Sindikat metalaca, Grupacija metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

"Imali smo mnogo posla, ali smo uspjeli usaglasiti tekst granskog kolektivnog ugovora od kojeg će koristi imati više od 20.000 radnika u ovom, najbrojnijem sektoru", istakao je Melez.

Kolektivnim ugovorom, pojašnjava Melez, bit će uređena prava i obaveze poslodavaca i radnika u pogledu: pitanja iz radnih odnosa i pitanja u vezi s radnim odnosima, najniže plaće, naknada, uslova za rad sindikata, postupka kolektivnog pregovaranja i načina mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova.

Također, odnosit će se i na druga pitanja od značaja za uređivanje odnosa između poslodavaca i radnika koja nisu ili nisu u cjelosti uređena Zakonom o radu i drugim propisima, odnosno na pitanja za koja je Zakon predvidio da će biti uređena kolektivnim ugovorom.

Po zaključivanju, novi ugovor će biti objavljen u Službenim novinama FBiH, a na snagu stupa naredni dan od dana objavljivanja.

Pregovarački tim prvi put se sastao 19. jula ove godine kada je dogovoren 81 od 85 članova prijedloga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik