Prosječna starost autobusa 20 godina

Bez autora
Aug 24 2016

Besplatni tehnički pregledi za sva vozila u vlasništvu javnih i privatnih autoprevoznika u RS počinju danas i trajaće do 10. septembra. Kao i svake godine, pregledi se obavljaju prije početka školske godine, a sve u cilju veće sigurnosti đaka, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Kako kažu, prevoznici bi trebalo da, u dogovoru sa stanicama za tehničke preglede, izvrše vanredne kontrole autobusa. Sva vozila moraju tehnički ispravna dočekati početak nove školske godine, kako bi bezbjednost učenika bila što veća, rekla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Kostićeva je posebno naglasila da stanice za tehničke preglede o svom trošku vrše pregled autobusa.

Prosječna starost autobusa 20 godinaBesplatni tehnički pregledi za sva vozila u vlasništvu javnih i privatnih autoprevoznika u RS počinju danas i trajaće do 10. septembra. Kao i svake godine, pregledi se obavljaju prije početka školske godine, a sve u cilju veće sigurnosti đaka, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako kažu, prevoznici bi trebalo da, u dogovoru sa stanicama za tehničke preglede, izvrše vanredne kontrole autobusa.

"Sva vozila moraju tehnički ispravna dočekati početak nove školske godine, kako bi bezbjednost učenika bila što veća", rekla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Kostićeva je posebno naglasila da stanice za tehničke preglede o svom trošku vrše pregled autobusa.

"Prosječna starost autobusa u RS je 20 godina. Rezultati od prošle godine, kada je pregledano 409 autobusa, pokazuju da su najčešće ustanovljene neispravnosti kočionog sistema, sistema za upravljanje i svjetlosne signalizacije", navela je Kostićeva.

U redovnoj akciji tehničkog pregleda koja se svake godine sprovodi u avgustu i septembru učestvuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora, Stručna institucija za tehnički pregled, Asocijacija tehničkih pregleda i Auto-moto savez RS.

Asocijacija tehničkih pregleda je prije određenog vremena formirala spisak stanica koje su se dobrovoljno javile da obavljaju poslove vanrednog tehničkog pregleda autobusa.

"Dosad imamo 53 stanice koje su se javile dobrovoljno da učestvuju i obave besplatan tehnički pregled", kazao je Zoran Ivetić, član Asocijacije. Ispred Privredne komore RS, sastanku je prisustvovao Dragoslav Mihajlović, sekretar Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS.

"Ova aktivnost je prvi put sprovedena prošle godine i podsjetio bih da su rezultati i analize pokazali da je broj autobusa isključenih iz saobraćaja nakon kontrola bio znatno manji", ističe Mihajlović.

Svi učesnici sastanka održanog prije početka kontrole saglasni su da je od velike važnosti stroža kontrola i naravno veća bezbjednost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik