Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Kazahstana

Bez autora
Aug 24 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije, predsednik Republike Srbije i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev prisustvovali su danas potpisivanju pet bilateralnih sporazuma između dve zemlje, koji će unaprediti saradnju i olakšati razmenu robe i usluga. Nikolić i Nazarbajev su potpisali zajedničku izjavu sa željom da se osnaži saradnja dveju zemalja u okviru međunarodnih organizacija i produbi tradicionalno prijateljstvo. Predstavnici Srbije i Kazahstana potpisali su Sporazum o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazum o transferu osuđenih lica, kao i Sporazum o ekstradiciji. Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Uprave Almatinskog regiona, kao i Sporazum o učešću Srbije na Međunarodnoj izložbi "Expo 2017" u Astani.

Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i KazahstanaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev prisustvovali su danas potpisivanju pet bilateralnih sporazuma između dve zemlje, koji će unaprediti saradnju i olakšati razmenu robe i usluga.

Nikolić i Nazarbajev su potpisali zajedničku izjavu sa željom da se osnaži saradnja dveju zemalja u okviru međunarodnih organizacija i produbi tradicionalno prijateljstvo.

Predstavnici Srbije i Kazahstana potpisali su Sporazum o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazum o transferu osuđenih lica, kao i Sporazum o ekstradiciji.

Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Uprave Almatinskog regiona, kao i Sporazum o učešću Srbije na Međunarodnoj izložbi "Expo 2017" u Astani.

Predsednik Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kazahstana iskazao zahvalnost toj zemlji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na tome što nije podržala prijem Kosova u Unesko.

Kazahstan je na taj način pokazao privrženost demokratskim vrednostima i principima, čime je Srbiji omogućeno da zaštiti svoju kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji, naglasio je predsednik Srbije.

On je izrazio očekivanje da će inicijativa Kosova za članstvo u Unesku biti ponovljena naredne godine, i uputio apel prijateljima Srbije da joj pomognu u sprečavanju te anticivilizacijske namere.

Nikolić je naveo da je podsetio Nazarbajeva na to da postoje povećani bezbednosni rizici na Kosovu i Metohiji, religijski ekstremizam i učešće stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

On je, govoreći o ekonomskoj saradnji, istakao da od Kazahstana očekuje da pomogne Srbiji da postigne dogovor sa državama članicama Evroazijske unije o oslobađanju carinskih dažbina.

Dve zemlje, kako je dodao, imaju značajnu perspektivu za ekonomsku saradnju u oblasti energetike i rudarstva, građevinske operative i poljoprivrede.

U prvih šest meseci ove godine, robna razmena sa Kazahstanom iznosila je 21,2 miliona evra, dok je prošle godine iznosila 166,5 miliona američkih dolara, ukazao je predsednik Srbije.

On je naveo da je Srbija opredeljena za razvoj dobrih odnosa sa Kazahstanom, posebno na ekonomskom planu, izrazivši zadovoljstvo time što je danas potpisano pet bilateralnih sporazuma, koji će unaprediti saradnju i olakšati razmenu robe i usluga, kao i život građana.

Ostajemo dosledni u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali dajemo punu podršku i drugim integracionim procesima, kao što je Evroazijska unija, rekao je Nikolić.

Nazarbajev je ocenio da razgovori koje je danas vodio sa srpskim zvaničnicima pokazuju opštu težnju za širenje saradnje između dve zemlje, naglasivši da će Kazahstan podržati saradnju sa Srbijom u okviru Evroazijske ekonomske unije.

Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije. Znamo da Srbija želi da formira zonu slobodne trgovine, a Kazahstan će kao član tog saveza, odnosno unije, to podržati, poručio je on.

Nazarbajev je podsetio na to da su u maju u Astani lideri zemalja Evroazijske ekonomske unije doneli odluku o početku pregovora o unifikaciji trgovinskog režima između Srbije i Evroazijske ekonomske unije kako bi se formirala zona slobodne trgovine.

On je rekao da su se dve strane dogovorile o tesnoj saradnji u okviru aktivnosti Kazahstana kao nestalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period od 2017. do 2018. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik