I uz niže trošarine slovensko pivo 
ostaje skupo

Bez autora
Aug 25 2016

Diljem Europe urod ječma, kao jednog od neizostavnih sastojaka piva, zbog ljetnih je kiša podbacio pa će rastom njegove cijene rasti i cijena proizvodnje piva. U Sloveniji, gdje je uz nekoliko jakih igrača izražen i svjetski trend popularizacije craft pivarstva, od poskupljenja strahuju upravo mikropivovare, one koje proizvedu do 20 hektolitara piva godišnje, a kakvih je u toj zemlji 50-ak, otprilike kao i u Hrvatskoj. Još ne možemo predvidjeti hoće li biti skuplje, jer sirovinu, ječmeni slad, nabavljamo kao i svi drugi. Ako se cijene u svijetu promijene, osjetit će ih i naši mikropivari, no važnije je kako će na to reagirati prerađivači ječma, upozoravaju iz pivovare Tektonik. Cijena kilograma ječmenog slada je sada 0,65 eura, a budući da ga za tisuću litara treba 250-300 kilograma, skoči li cijena na euro, proizvodnja će biti za trećinu skuplja, dodaju iz Vizira, druge mikropivovare.

I uz niže trošarine slovensko pivo 
ostaje skupoDiljem Europe urod ječma, kao jednog od neizostavnih sastojaka piva, zbog ljetnih je kiša podbacio (u Njemačkoj za desetinu, u Francuskoj čak petinu) pa će rastom njegove cijene rasti i cijena proizvodnje piva.

U Sloveniji, gdje je uz nekoliko jakih igrača izražen i svjetski trend popularizacije craft pivarstva, od poskupljenja strahuju upravo mikropivovare, one koje proizvedu do 20 hektolitara piva godišnje, a kakvih je u toj zemlji 50-ak, otprilike kao i u Hrvatskoj.

“Još ne možemo predvidjeti hoće li biti skuplje, jer sirovinu, ječmeni slad, nabavljamo kao i svi drugi. Ako se cijene u svijetu promijene, osjetit će ih i naši mikropivari, no važnije je kako će na to reagirati prerađivači ječma”, upozoravaju iz pivovare Tektonik.

Cijena kilograma ječmenog slada je sada 0,65 eura, a budući da ga za tisuću litara treba 250-300 kilograma, skoči li cijena na euro, proizvodnja će biti za trećinu skuplja, dodaju iz Vizira, druge mikropivovare.

No, njih pogađa i veća cijena hmelja, kojega na hektolitar piva ide 4-10 kilograma, no koji je za završnu aromu i okus piva, smatraju vrsni pilci, krucijalan, kažu da je poput papra u juhi.

Domaći, slovenski hmelj, koji znaju uvoziti i hrvatske pivovare, košta, prema Financama, od 9 i 12 do 15 eura po kilogramu, bez PDV-a, dok je strani od 35 do 50 eura, bez PDV-a.

Potražnja mu raste koliko ga na poljima ne stigne ni niknuti, velike pivovare otkupljuju unaprijed velike količine, a sve ostalo pokupe male, kojih je sve više pa je hmelj resurs koji nedostaje.

Dok im ulazni troškovi sirovine ovise i o svjetskim kretanjima, malim pivarima u Deželi u opstanku na domaćem tržištu pomaže država, koja je od ovoga mjeseca prepolovila trošarine.

Primjerice, za hektolitar piva s 5 posto alkohola dosad su plaćali 60,5, a ubuduće će davati 30,25 eura. Ali, ni to neće utjecati na pojeftinjenje krigle na stolu, jer će ovi mikroproizvođači uštedu od trošarina preusmjeriti u opremanje i modernizaciju pogona i zapošljavanje, elem, ulagat će u kvalitetu.

Svaki euro oni će zato okrenuti dvaput, budući da sve nabavljaju sami pa se osim sirovine brinu i za bačve, prijevoz, energente, kao i troškove rada. Velik dio troška otpada im i na pakiranje u boce koje nisu povratno staklo kao u masovnih, velikih proizvođača, a kamoli plastična pakiranja, koja se recikliraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik