Energetsko povezivanje jedna od glavnih tema Dubrovnik Foruma

Bez autora
Aug 25 2016

Na globalnom gospodarskom planu energetska neovisnost postaje sve važnija. Energetsko povezivanje jedna je od glavnih tema Dubrovnik Foruma koji će sutra okupiti visoke dužnosnike 12 država članica Europske unije na takozvanoj uspravnici Baltik-Crno more-Jadran. Već se godinama teret koji brodovima stiže u Luku Rijeka prevozi na sjever Europe. No posla bi bilo još i više izgradnjom LNG terminala na Krku te modernizacijom željezničke infrastrukture. Novi infrastrukturni i energetski projekti otvorili bi vrata prema tržištima na kojima su hrvatske tvrtke iz naftnog, prehrambenog i informatičkog sektora nedovoljno prisutne.

Energetsko povezivanje jedna od glavnih tema Dubrovnik ForumaNa globalnom gospodarskom planu energetska neovisnost postaje sve važnija. Energetsko povezivanje jedna je od glavnih tema Dubrovnik Foruma koji će sutra okupiti visoke dužnosnike 12 država članica Europske unije na takozvanoj uspravnici Baltik-Crno more-Jadran.

Već se godinama teret koji brodovima stiže u Luku Rijeka prevozi na sjever Europe. No posla bi bilo još i više izgradnjom LNG terminala na Krku te modernizacijom željezničke infrastrukture.

Novi infrastrukturni i energetski projekti otvorili bi vrata prema tržištima na kojima su hrvatske tvrtke iz naftnog, prehrambenog i informatičkog sektora nedovoljno prisutne.

Inicijativa ima i potporu ostalih zemalja Europske unije. To je važno za povlačenje novca iz europskih fondova kako bi se pojekti što brže realizirali i donijeli cijeloj Europi bolju prometnu povezanost i energetsku neovisnost.

Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more obuhvaća 12 članica Europske unije koje su za vrijeme hladnog rata većinom pripadale istočnom bloku. Za njih je rješavanje prometne povezanosti sjevera i juga ključno, a takvi pak projekti prilika su i za hrvatske tvrtke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik