Izvoz "fijata" važan za celu privredu

Bez autora
Aug 25 2016

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija rekao je da će u tehničkoj fazi pregovora sa zemljama Evoroazijske unije biti reči o kontigentu “Fijatovih” vozila koja bi mogla biti izvezena na tržište te Unije. On je rekao da je važna prepreka otklonjena odlukom Kazahstana da prihvati bescarinski izvoz “Fijatovih” vozila iz Srbije u zemlje Evroazijske unije. Predstoji formalno-pravni proces zaključenja procedura, odnosno zaključenja sporazuma Srbije sa zemljama Evroazijske unije. Očekujemo sporazume, pa formiranje pregovaračkog tima, onda usaglašavanje teksta sporazuma, napominje ministar.

Izvoz “fijata” važan za celu privreduPotpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za RTS da će u tehničkoj fazi pregovora sa zemljama Evoroazijske unije biti reči o kontigentu “Fijatovih” vozila koja bi mogla biti izvezena na tržište te Unije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Rasim Ljajić je rekao da je važna prepreka otklonjena odlukom Kazahstana da prihvati bescarinski izvoz “Fijatovih” vozila iz Srbije u zemlje Evroazijske unije.

“Predstoji formalno-pravni proces zaključenja procedura, odnosno zaključenja sporazuma Srbije sa zemljama Evroazijske unije. Očekujemo sporazume, pa formiranje pregovaračkog tima, onda usaglašavanje teksta sporazuma”, napominje Ljajić.

Srbija je, kaže ministar, tražila da na tom unificiranom sporazumu bude uključen i izvoz šećera, vina, živinskog mesa.

“Najava za ‘fijat’ je važna za našu privredu uopšte”, ističe Ljajić dodajući da je sporazum veliki faktor za privlačenje stranih investicija.

Odgovarajući na pitanje kada bi srpska vozila mogla da budu izvezena, ministar je rekao da “lopta nije u našem dvorištu”.

“Nadamo se da ćemo tekst sporazuma dobiti do oktobra ili novembra, to zavisi od zemalja Evroazijske unije. Odmah posle toga smo spremni da usaglasimo tekst, a sigurno će i druga strana imati zahteve u sporazumu”, naglašava Ljajić.

Kada je reč o broju “Fijatovih” vozila koja bi mogla da se izvezu, ministar je istakao da će o kontigentu vozila biti reči u tehničkoj fazi pregovora.

“Dvostruko je važno da imamo ovakav sporazum – jedna smo od zemalja koja ima takav ugovor i sa EU i sa Evroazijskom unijom. Drugo što je to ogromno tržište”, napominje ministar trgovine.

Govoreći o turizmu, Ljajić ukazuje da je došlo do porasta broja turista za 13 odsto, a za 14 odsto je zabeležen rast deviznog priliva.

“Ne treba zaboraviti da je sve to pre manifestacija poput Birfesta, Guče. Srbija ima potencijal kada govorimo o turizmu”, napomilje Ljajić i dodaje da je do sada izdato 44.000 vaučera za letovanje u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik