Sombor čeka najavljene investicije

Izgradnja termoelektrane na bio masu, fabrike obuće i Kapitol parka, investicije su koje su u Somboru najavljene u proteklih oko godinu dana. Početkom 2015. godine najavljena je izgradnja temorelektrane na bio masu - zajednički projekat somborskih poljoprivrednika i investitora iz Slovačke. Početak gradnje najavljen je tada za prvu polovinu prošle godine, ali radovi još nisu počeli.Jedan od suinvestitora, Vladimir Bošković, kaže da početak kasni zbog uredbi iz oblasti energetike i zakupa državne zemlje od strane investitora. Bošković kaže da je u toku pribavljanje građevinske dozvole i onda gradnja može da krene.

Sombor čeka najavljene investicijeIzgradnja termoelektrane na bio masu, fabrike obuće i Kapitol parka, investicije su koje su u Somboru najavljene u proteklih oko godinu dana.

Početkom 2015. godine najavljena je izgradnja temorelektrane na bio masu - zajednički projekat somborskih poljoprivrednika i investitora iz Slovačke. Početak gradnje najavljen je tada za prvu polovinu prošle godine, ali radovi još nisu počeli.

Jedan od suinvestitora, Vladimir Bošković, kaže da početak kasni zbog uredbi iz oblasti energetike i zakupa državne zemlje od strane investitora. Bošković kaže da je u toku pribavljanje građevinske dozvole i onda gradnja može da krene.

"Ako ne bude nekih nepredviđenih momenata, elektrane bi trebala da počnu sa radom na jesen 2017. godine. Bazična sirovina je kukuruzna silaža, a proizvod je električna energija. Sporedni proizvodi su toplotna energija i organsko đubrivo. To organski đubrivo praktično se vraća na njive sa kojih je skinuta silaža, tako da je to jedan zaokružen ekološki proces", kaže Bošković.

Početka radova na izgradnji Capitol parka investitora britanske Poseidon group najavljen je za prvu polovinu ove godine, a završetak za početak 2017. Za sada, jedino što je urađeno je rušenje postojeće fabrike koja se nalazila na toj lokaciji.

Kada će početi najavljena gradnja tržnog centra, koji treba da ima 6.000 kvadratnih metara prodajnog prostora, nismo doznali, jer nam je u sedištu Capitol parka u Beogradu rečeno da su svi koji mogu da daju izjave na odmoru.

Za ovu godinu najavljena je i izgradnja fabrike obuće italijanske kompanije Progetti. Grad Sombor za te namene ustupio je parcelu u industrijskoj zoni.

Ljiljana Jovanović, konsultant Progetija, kaže da je sva oprema za novu fabriku u Somboru kupljena i da će gradnja početi ove jeseni, a ukoliko sve bude teklo po planu, biće završena narednog proleća. Ona u ovom poslu ističe dobru saradnju sa somborskom lokalnom samoupravom.

Realizacija ovih investicija značila bi otvaranje nekoliko stotina novih radnih mesta. Za Sombor je to puno, jer je poslednja veća investicija u Somboru bila otvaranje fabrike italijanske kompanije Kalcedonija još 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik