Svi traže ugalj iz Resavice

Bez autora
Aug 25 2016

Uglja iz najvećeg rudnika "Resavice", despotovačkog "Rembasa", već nedostaje na stovarištima. Iako je sezona nabavke ogreva tek počela, trgovci se već žale da ne dobijaju najkvalitetniji srpski mrki ugalj ili da im stiže sa zakašnjenjem od čitavih godinu dana. Iz "Resavice" objašnjavaju da su pooštrili kriterijume za prodaju ovog ogreva jer ga veoma malo iskopavaju, pa ga realno nema na tržištu. Domaćinstva koja za grejanje koriste peći na čvrsto gorivo najviše kupuju lignit iz "Kolubare" i "Kostolca", čija se cena kreće od 6.000 do 8.000 dinara po toni. Ipak, oni koji imaju radijatore u domovima moraju da pazare kvalitetnije gorivo, pa kupuju mrki ugalj.

Svi traže ugalj iz ResaviceUglja iz najvećeg rudnika "Resavice", despotovačkog "Rembasa", već nedostaje na stovarištima. Iako je sezona nabavke ogreva tek počela, trgovci se već žale da ne dobijaju najkvalitetniji srpski mrki ugalj ili da im stiže sa zakašnjenjem od čitavih godinu dana.

Iz "Resavice" objašnjavaju da su pooštrili kriterijume za prodaju ovog ogreva jer ga veoma malo iskopavaju, pa ga realno nema na tržištu.

Domaćinstva koja za grejanje koriste peći na čvrsto gorivo najviše kupuju lignit iz "Kolubare" i "Kostolca", čija se cena kreće od 6.000 do 8.000 dinara po toni. Ipak, oni koji imaju radijatore u domovima moraju da pazare kvalitetnije gorivo, pa kupuju mrki ugalj.

- Kupci koji imaju etažno grejanje najviše traže "sušene vreoce" iz Kolubare, a nudimo im i ugalj "banovići" - kaže Nebojša Radulović sa stovarišta "Beoiskra".

- Kvalitetniji ugalj iz "Kolubare" staje 12.000 dinara po toni, dok strane "banoviće" prodajemo za 13.500 dinara po toni. Slično košta i "štavalj", oko 12.900 dinara za jednu tonu. Odnos kvalitetnijeg, mrkog, i lignita ide i do dva prema jedan, pa oni koji kupe lignit za centralno grejanje moraju da pazare duplo veću količinu. Zato im se ne isplati.

Većina kupaca, dodaje Radulović, kupuje vrstu koja se dobro pokazala prethodne sezone. Baš zato traže ugalj iz "Resavice", odnosno iz najvećeg rudnika "Rembas". Iako košta od 15.000 do 17.000 dinara po toni, većini se kupovina isplati, jer se radi o energentu najvišeg kvaliteta.

Ipak, ovog uglja ima veoma malo, pa se zalihe potroše već na početku sezone. Sa jednog beogradskog stovarišta čak kažu da su kamion uglja iz "Rembasa" naručili prethodne sezone, odnosno pre godinu dana, a da im je stigao tek sada.

Direktor "Resavice" Stevan Dželatović objašnjava da ovaj rudnik proizvede samo sedam odsto krupnog kvalitetnog uglja, a ostatak ode na industrijski ugalj slabog kvaliteta koji može da se iskoristi samo u termoelektrani.

- Ranije smo prizvodili i do 20 odsto krupnog uglja - objašnjava Dželatović. - Sada jednostavno nema više goriva takvog kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik