U Gradsku luku uplovilo 1,28 hiljada plovila

Bez autora
Aug 28 2016

U Gradsku luku Herceg Novi je za skoro osam mjeseci uplovilo oko 1,28 hiljada plovila raznih vrsta i dimenzija. Preovladavale su jedrilice dužine između 12 i 16 metara i turističko izletnički brodovi. Gotovo svakodnevno u Gradsku luku pristaju veliki izletnički brodovi koji iz ostalih gradova primorja dovode više hiljada stranih turista u Herceg Novi. Direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Vladimir Zloković, kazao je da je ostvareni prihod Agencije značajno veći u odnosu na isti period prošle godine iako važeći cjenovnik usluga nije mijenjan, već je i dalje na snazi cjenovnik iz 2013. godine. Po kalendaru nautička sezona trajaće gotovo do kraja oktobra uz pretpostavku dobrih vremenskih uslova, rekao je Zloković.

U Gradsku luku uplovilo 1,28 hiljada plovilaU Gradsku luku Herceg Novi je za skoro osam mjeseci uplovilo oko 1,28 hiljada plovila raznih vrsta i dimenzija.

Preovladavale su jedrilice dužine između 12 i 16 metara i turističko izletnički brodovi. Gotovo svakodnevno u Gradsku luku pristaju veliki izletnički brodovi koji iz ostalih gradova primorja dovode više hiljada stranih turista u Herceg Novi.

Direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Vladimir Zloković, kazao je da je ostvareni prihod Agencije značajno veći u odnosu na isti period prošle godine iako važeći cjenovnik usluga nije mijenjan, već je i dalje na snazi cjenovnik iz 2013. godine.

“Po kalendaru nautička sezona trajaće gotovo do kraja oktobra uz pretpostavku dobrih vremenskih uslova”, rekao je Zloković Radiju Jadran.

Uprkos većem prometu, pogotovo u avgustu, u Agenciji nije povećan broj radnika, već ih je angažovano pet, kao i lprošle godine.

Najbrojniji su nautičari iz Italije, Hrvatske, Rusije, Poljske, Ukrajine, Francuske, Velike Britanije i Finske. Kao klijenti registrovani su i nautičari iz Australije, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Zloković je kazao da su zadovoljni njihovim uslugama, a to koliko se zadržavaju zavisi.

“Iz razgovora sa članovima posada opšti utisci su povoljni, jer je većina oduševljena prirodnim ljepotama Herceg Novog, Boke Kotorske i primorja. Postoje plovila koja su u našoj luci na vezu gotovo cijelu nautičku sezonu, pa ona kojima je period zadržavanja u trajanju od jednog do sedam dana. Raduje činjenica da su se mnogi nautičari nakon noćenja u Gradskoj luci po odlasku opet vraćali na vez i boravak. Ovakvih slučajeva je prošle godine bilo veoma malo”, rekao je Zloković.

Među vezanim brodovima u Luci je dosta i onih koji su u čarteru. To je i dalje ekskluzivna usluga u nautičkom turizmu koju čini iznajmljivanje plovnih objekata s posadom ili bez posade, s pružanjem ili bez pružanja usluge smještaja, radi odmora, rekreacije i krstarenja turista nautičara.

“Broj čartera u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni takođe je u blagom porastu i po ustaljenom pravilu dolaze iz ostalih gradova crnogorskog primorja, kao i iz Hrvatske”, kazao je Zloković.

Poznato je da su čarter gosti najbolji potrošači među svim turistima u susjednoj Hrvatskoj, s prosječnom dnevnom potrošnjom od 160 eura, dok ostali nautičari dnevno troše 68 eura. Takvom računicom do sada se niko zvanično u Herceg Novom nije bavio, kao ni kreiranjem ponude za tu najpoželjniju visokoplatežnu klijentelu.

Ako je do sada u više navrata ukazivano Gradska luka, odnosno Agencija i dalje kuburi sa brojnim slučajevima nepropisnog sidrenja unutar lučkog akvatorija, upravo onog dijela koji je u njenoj nadležnosti.

“Pored svih nastojanja da u predsezonskom periodu ovaj problem riješimo, na žalost, iz više razloga nijesmo uspjeli, što naravno ostaje kao prioritet za naredni period, s obzirom da je sigurnost plovidbe unutar lučkog akvatorija ovom pojavom značajno ugrožena”, naveo je Zloković.

On tvrdi i da nautičari nijesu imali veće pritužbe ove sezone na račun buke i glasne muzike u kasnim večernjim satima. Knjiga žalbi Agencije, za razliku od prošle godine, nije imala nezadovoljnih.

“U postizanju kvalitetnijeg ambijenta po nautičare u Gradskoj luci umnogome doprinijelo je postavljanje kapije na lukobranu odnosno režim zatvaranja u noćnim satima”, rekao je Zloković.

On je kazao da je u toku prošle sezone zbog prevelikog i prekobrojnog prisustva osoba na lukobranu, koja bi tu boravila gotovo do ranih jutarnjih sati i time ugrožavala mir nautičarima, imali veliki broj napuštanja klijenata, posebno stranih koji tu vrstu buke i remećenje mira nijesu mogli da istrpe.

“Mučnih situacija ove vrste, da nam klijenti nepredviđeno napuštaju luku usred noći, ove godine, ponoviću, upravo zbog postojanja režima o kretanju i zadržavanju na lukobranu, nije bilo”, zaključio je Zloković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik