Korak bliže Jadransko-jonskom gasovodu

Bez autora
Aug 28 2016

Preduslov ekonomskog i industrijskog uspjeha su udruženi napori zemalja Zapadnog Balkana, kao i tijesna i konstantna saradnja. U tom bi smislu u narednom periodu trebalo uložiti više napora u valorizaciju zajedničkog, posebno hidropotencijala, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na Kroacija samitu u Dubrovniku. U završnici foruma, Kavarić je sa hrvatskim i albanskim kolegama i izvršnim direktorom državne naftne komapnije Azerbejdžana - SOCAR za Balkan, potpisao Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda. Izvršni direktor Socara za Balkan, Murad Hejdarov kazao je da je cilj njegove kompanije spajanje Kaspijskog i Jadranskog mora, te da su optimisti da će se sve odvijati prema planu.

Korak bliže Jadransko-jonskom gasovoduPreduslov ekonomskog i industrijskog uspjeha su udruženi napori zemalja Zapadnog Balkana, kao i tijesna i konstantna saradnja.

U tom bi smislu u narednom periodu trebalo uložiti više napora u valorizaciju zajedničkog, posebno hidropotencijala, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na Kroacija samitu u Dubrovniku.

U završnici foruma, Kavarić je sa hrvatskim i albanskim kolegama i izvršnim direktorom državne naftne komapnije Azerbejdžana - SOCAR za Balkan, potpisao Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda.

Izvršni direktor Socara za Balkan, Murad Hejdarov kazao je da je cilj njegove kompanije spajanje Kaspijskog i Jadranskog mora, te da su optimisti da će se sve odvijati prema planu.

"Južni koridor, koji sadrži Jadransko-jonski gasovod, važan je segment naših planova. Imamo dobru saradnju sa zemljama uključenim u projekat", kazao je Hejdarov.

Za ministra Kavarića IAP je jedini način gasifikacije za Crnu Goru, pa je Vlada spremna da učini sve da ubrza i uspješno implementira projekat.

"Njegova realizacija može biti odličan primjer regionalne saradnje i pokazati kako možemo biti uspješni kada radimo zajedno. Zadovoljstvo nam je što Memorandum, između ostalog, podrazumijeva uspostavljanje Jedinice za upravljanje projektima kojoj će stalni zemlja domaćin biti upravo Crna Gora", kazao je Kavaric.

Hrvatski ministar ekonomije Tomislav Panenić rekao je da će Jadransko-jonski gasovod biti generator energetske stabilnosti regiona, a potpisivanje Memoranduma o saradnji, garantuje dalju implementaciju svega potrebnog u nacionalnim zakonodavstvima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik