Erste banka podigla procjenu ovogodišnjeg rasta BDP-a na 2,2 posto

Bez autora
Aug 28 2016

Erste banka je u petak revidirala naviše svoju procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog gospodarstva, s prvotnih 1,8 na 2,2 posto, i to ponajviše pod utjecajem poboljšanih izgleda domaće potražnje. Kako ističe glavni makroekonomist Erste banke, rast gospodarstva ubrzao je u 2016. te je BDP zabilježio rast od 2,7 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu, potpomognut nastavkom oporavka domaće potražnje. Gledajući kratkoročne pokazatelje, u svom komentaru navodi da bi drugi kvartal trebao donijeti sličnu dinamiku, s daljnjom podrškom na strani domaće te inozemne potražnje.

Erste banka podigla procjenu ovogodišnjeg rasta BDP-a na 2,2 postoErste banka je u petak revidirala naviše svoju procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog gospodarstva, s prvotnih 1,8 na 2,2 posto, i to ponajviše pod utjecajem poboljšanih izgleda domaće potražnje.

Kako ističe glavni makroekonomist Erste banke Alen Kovač, rast gospodarstva ubrzao je u 2016. te je BDP zabilježio rast od 2,7 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu, potpomognut nastavkom oporavka domaće potražnje.

Gledajući kratkoročne pokazatelje, u svom komentaru navodi da bi drugi kvartal trebao donijeti sličnu dinamiku, s daljnjom podrškom na strani domaće te inozemne potražnje.

I u drugoj polovini godine očekuje iste pokretače rasta, pri čemu bi domaća potražnja trebala zadržati glavnu ulogu. Na razini cijele 2016. očekuje rast osobne potrošnje od 2,5 posto, nakon lani zabilježene stope rasta od 1,2 posto.

"Dok bi trenutna politička neizvjesnost mogla donekle ugroziti investicijsku aktivnost uslijed slabije apsorpcije iz EU fondova, i dalje očekujemo da će zadržati pozitivnu ulogu, dok će osobna potrošnja i dalje biti potpomognuta boljim fundamentalnim faktorima. Revidirali smo prognozu rasta na više za 2016., na 2,2 posto, ponajprije uslijed poboljšanih izgleda domaće potražnje te očekujemo da bi neto izvoz trebao imati neutralniji karakter", kaže Kovač u svom komentaru.

Kovač navodi i da posljednji dostupni podaci upućuju na solidno izvršenje proračuna u 2016., s deficitom koji je niži za 1,5-postotnih bodova BDP-a na godišnjoj razini, podržan snažnijim rastom BDP-a od očekivanog te disciplinom na rashodnoj strani proračuna.

"Stoga smo smanjili prognozu proračunskog deficita za 2016. prema razinama od 2 posto BDP-a. Situacija na strani financiranja također ostaje povoljna, dok prinosi na obveznice zadržavaju stabilan trend, s obzirom da povoljni globalni faktori (ECB), snažniji rast BDP-a te nastavak fiskalne konsolidacije ostaju protuteža rastućem političkom riziku", zaključuje Kovač.

Procjenu ovogodišnjeg deficita hrvatskog proračuna Erste banka je snizila s ranijih 2,7 na 2,2 posto BDP-a, dok udjel javnog duga u BDP-u očekuju na razini prošlogodišnjih 86,7 posto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik