Intral iz Tuzle zapošljava nove radnike

Bez autora
Aug 28 2016

Firma Intral iz Tuzle nastavlja sa zapošljavanjem novih radnika. Kako je kazao Alija Šehović, direktor Intrala, od početka godine kada su zakupili prostorije fabrike obuće “Aida” u stečaju i preselili sjedište iz Lukavca u Tuzlu, Intral je povećao broj radnika za 80. Početkom godine imali smo 230, a trenutno imamo 310 radnika. Zbog širenja poslova do kraja godine očekujemo otvaranje novih do 100 radnih mjesta, istakao je Šehović. Stalno širenje poslovanja utiče i na potrebu novih upošljavanje te je tim povodom Intral u potrazi za novim radnicima protekle sedmice održao sastanak u Srebreniku kojem je prisustvovalo gotovo 100 nezaposlenih osoba.

Intral iz Tuzle zapošljava nove radnikeFirma Intral iz Tuzle nastavlja sa zapošljavanjem novih radnika. Kako je za Oslobođenje kazao Alija Šehović, direktor Intrala, od početka godine kada su zakupili prostorije fabrike obuće “Aida” u stečaju i preselili sjedište iz Lukavca u Tuzlu, Intral je povećao broj radnika za 80.

“Početkom godine imali smo 230, a trenutno imamo 310 radnika. Zbog širenja poslova do kraja godine očekujemo otvaranje novih do 100 radnih mjesta”, istakao je Šehović.

Konkretne mjere

Stalno širenje poslovanja utiče i na potrebu novih upošljavanje te je tim povodom Intral u potrazi za novim radnicima protekle sedmice održao sastanak u Srebreniku kojem je prisustvovalo gotovo 100 nezaposlenih osoba.

Kako je istakao Nermin Tursić, savjetnik općinskog načelnika, Općina Srebrenik preduzima konkretne mjere na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, a koje bi trebale doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih na području ove općine. Prvi konkretan korak na realizaciji ovih mjera, istakao je Tursić, predstavlja angažman s firmom Intral.

“Prvi korak bio je informativni sastanak na kojem smo zainteresovanim ponudili mogućnost obuke i prekvalifikacije za poslove proizvodnje obuće. U narednih 10 do 15 dana obavit će se proces evidentiranja i selekcije zainteresiranih kandidata, a nakon toga započet će tromjesečna obuka i prekvalifikacija u pogonima Intrala u Tuzli. Planirano je da obuka i prekvalifikacija traje tri mjeseca. Zbog velikog broja zainteresovanih, za sve radnike smo obezbijedili prevoz, topli obrok i novčanu naknadu u skladu sa Zakonom”, kazao je Šehović.

Radni odnos

Prema njegovim riječima, onima koji prođu edukaciju biće ponuđeno zasnivanje radnog odnosa, kao i onim nezaposlenim koji već imaju radno iskustvo na ovim poslovima.

“U zavisnosti od toga koliko osoba prođe edukaciju, očekujemo od 30 do 100 novozaposlenih”, rekao je Šehović.

Inače, Intral nastavlja sa intenzivnom proizvodnom te već narednih dana kreću sa probnom proizvodnjom za novog partnera. Kako je kazao Šehović, riječ je o njemačkoj firmi Lorenz Intral za web 1Shoe Group. Tuzlanska firma će za Nijemce proizvoditi žensku modnu obuću, dok će kapaciteti zavisiti od razvoja saradnje.

“Iako je saradnja sa njemačkim partnerom u povoju, možemo reći da kod obje strane postoji interes za razvijanje dugoročne i uspješne saradnje. Već smo dobili potrebni materijal, tako da ćemo uskoro krenuti sa probnom proizvodnjom od koje zavisi naš dalji angažman”, kazao je Šehović, nadajući se novoj saradnji jer Intral već uspješno sarađuje sa kompanijama iz Italije, Francuske, Njemačke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik