Voćarstvo potencijal srpske poljoprivrede

Bez autora
Aug 28 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije najavio je danas prilikom otvaranja jedanaestog po redu Sajma šljiva u Osečini da će resorno ministarstvo veoma brzo predstaviti mere za razvoj voćarstva u Srbiji. Ministar je istakao da je izuzetno značajno da se razvije prerađivačka industrija voća, budući da je na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji. Želimo da podstaknemo gajenje šljive, da imamo što više zasada, ali i zaštitnih sistema, kako voćnjaci ne bi bili izloženi gradu i drugim prirodnim nepogodama koje su u poslednjem periodu bile intenzivne, rekao je on.

Voćarstvo potencijal srpske poljoprivredeMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas prilikom otvaranja jedanaestog po redu Sajma šljiva u Osečini da će resorno ministarstvo veoma brzo predstaviti mere za razvoj voćarstva u Srbiji.

Nedimović je istakao da je izuzetno značajno da se razvije prerađivačka industrija voća, budući da je na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

Želimo da podstaknemo gajenje šljive, da imamo što više zasada, ali i zaštitnih sistema, kako voćnjaci ne bi bili izloženi gradu i drugim prirodnim nepogodama koje su u poslednjem periodu bile intenzivne, rekao je on.

Ministar je naglasio da je cilj resornog ministarstva da se napravi što veća dodatna vrednost kroz uvećanje primarne proizvodnje, ali i kroz razvoj prerađivačkih kapaciteta.

On je najavio da će Ministarstvo kojim rukovodi uskoro izaći sa setom mera za povećanje zasada, ali i za gradnju sušara, naglasivši da je Srbija, pored sporta, lider i u voćarstvu, sa izraženim takmičarskim duhom.

U tome imamo i podršku premijera Aleksandra Vučića, preneo je Nedimović, objasnivši da će se nove mere odnositi na unapređenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvođača u moderne tržišne lance proizvodnje.

Sajam šljiva je tradicionalna privredno-turistička i kulturno-zabavna manifestacija, koja se ove godine održava od 26. do 28. avgusta, a okupila je više od 200 izlagača, privrednika i poljoprivrednika iz opštine Osečina, cele Srbije, kao i goste iz Austrije i Rusije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik