MMF u rujnu odobrava BiH kredit od 550 milijuna eura

Bez autora
Aug 29 2016

Međunarodni monetarni fond vjerojatno će odobriti novi kredit Bosni i Hercegovini početkom rujna, a u tom slučaju uslijedit će i isplata prve rate, rekao je predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.Formalna odluka o odobrenju kredita očekuje se na zasjedanju odbora direktora MMF-a u Washingtonu 7. rujna. Kredit bi trebao biti odobren na temelju ranije vođenih pregovora i iznost će 550 milijuna eura. Korisnici kredita bit će dva entiteta, pri čemu će dvije trećine iznosa pripasti Federaciji BiH a trećina Republici Srpskoj.

MMF u rujnu odobrava BiH kredit od 550 milijuna euraMeđunarodni monetarni fond vjerojatno će odobriti novi kredit Bosni i Hercegovini (BiH) početkom rujna, a u tom slučaju uslijedit će i isplata prve rate, rekao je predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, javlja Dnevni avaz.

Formalna odluka o odobrenju kredita očekuje se na zasjedanju odbora direktora MMF-a u Washingtonu 7. rujna.

Kredit bi trebao biti odobren na temelju ranije vođenih pregovora i iznost će 550 milijuna eura. Korisnici kredita bit će dva entiteta, pri čemu će dvije trećine iznosa pripasti Federaciji BiH a trećina Republici Srpskoj.

Umjesto ranijih stand-by aranžmana, BiH i MMF sklopit će dugoročni ugovor kroz program Extended Fund Facility, po kojemu će kredit biti sukcesivno isplaćivan tijekom tri godine, a otplata će početi nakon četvrte godine i trajati šest godina, uz godišnju kamatnu stopu tek nešto veću od jedan posto.

Dogovoreno je da MMF taj kredit odobri kao potporu stabiliziranju financijskog sektora u cilju provedbe reformi.

"Prvi cilj je unaprjeđenje poslovnog okruženja", podsjetio je Parodi, pojašnjavajući kako to znači dalje pobojšanje funkcioniranja tržišta rada, obnovu procesa privatizacije i preustroja tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te postupno smanjenje poreznih opterećenja  i usuglašavanje poreznih propisa.

Drugi cilj je smanjenje javnog duga u BiH i administracije, a treći očuvanje stabilnosti cjelokupnog financijskog sektora, uz daljnje jačanje institucije valutnog odbora i zaštinu neovisnosti Središnje banke BiH od političkih utjecaja, ali i stabiliziranje komercijalnog bankarskog sektora, pri čemu je prioritet rješavanje problema nenaplativih kredita.

U MMF-u procjenjuju kako će dugoročni kredit za BiH pomoći toj zemlji u privlačenju financijske potpore drugih međunarodnih institucija poput Svjetske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik