U prvih šest meseci suficit budžeta 22 milijarde dinara

Bez autora
Aug 29 2016

U periodu januar - jul 2016. godine ostvaren je suficit budžeta Republike u visini od 22,0 mlrd dinara. Suficit budžeta Republike, prema široj definiciji, koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike iznosi 7,7 mlrd dinara.Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar – jul 2016. godine za 3,9 mlrd dinara, u odnosu na isti period prethodne godine. U julu su ostvareni prihodi u iznosu od 104,9 mlrd dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 79,0 mlrd dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od 25,9 mlrd dinara.

U prvih šest meseci suficit budžeta 22 milijarde dinaraU periodu januar - jul 2016. godine ostvaren je suficit budžeta Republike u visini od 22,0 mlrd dinara. Suficit budžeta Republike, prema široj definiciji, koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike iznosi 7,7 mlrd dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar – jul 2016. godine za 3,9 mlrd dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U julu su ostvareni prihodi u iznosu od 104,9 mlrd dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 79,0 mlrd dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od 25,9 mlrd dinara.

Poreski prihodi su iznosili 95,0 mlrd dinara. Visok nivo prihoda ostvaren je zahvaljujući visokoj uplati akciza i dobrom prihodu po osnovu PDV. Prihod od akciza u iznosu od 34,2 mlrd dinara rezultat je više faktora.

Povećana potrošnja goriva uzrokovana poljoprivrednim radovima i većim obimom saobraćaja, naročito tranzitnog, rezultirala je većim prihodima po osnovu akciza na naftne derivate. Drugi razlog visokog priliva po osnovu akciza je utvrđivanje novih iznosa akciza na duvanske proizvode, u skladu sa zakonom.

Uobičajeno je da se u periodu pre utvrđivanja novih viših iznosa akciza povećava obim uvoza i proizvodnje cigareta, što se reflektuje na naplatu akciza. U julu je ostvaren najviši prihod od PDV u ovoj godini – 45,7 mlrd dinara.

U julu se uplaćuju tromesečne obaveze po ovom osnovu, a ostvaren je i značajan prihod po osnovu PDV na uvoznu robu. Prihod po osnovu poreza na dohodak je viši u odnosu na prethodne mesece zbog uplata godišnjeg poreza na dohodak i poreza na dividende i udela u dobiti.

Uplate poreza na registrovano oružje su dovele do skoka stavke ostalih poreskih prihoda. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,4 mlrd dinara, a po osnovu donacija uplaćeno je 0,5 mlrd dinara.

Rashodi su iznosili 79,0 mlrd dinara i niži su nego u prethodnom mesecu, uglavnom zbog nižih obaveza po osnovu kamata i aktiviranih garancija. Razlika je delimično ublažena povećanjem kapitalnih izdataka.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO). Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,7 mlrd dinara. Transferi OOSO iznosili su 18,4 mlrd dinara, od čega je transfer PIO fondu iznosio 16,7 mlrd dinara.

Na nivou opšte države u prvih sedam meseci je zabeležen deficit u iznosu od 0,9 mlrd dinara. Odličan fiskalni rezultat je ostvaren zahvaljujući boljim prihodima, pre svega boljoj naplati najvažnijih poreskih kategorija kao što su PDV, akcize, doprinosi i porez na dobit. S druge strane, neporeski prihodi su bili znatno viši od očekivanih zahvaljujući uplatama dividendi javnih preduzeća i licence za 4G mobilnu telefoniju.

U julu je ostvaren suficit u iznosu od 17,3 mlrd dinara. Na kraju jula zbirni suficit lokalnih samouprava iznosi 8,7 mlrd dinara zahvaljujući visokim prihodima u maju, čemu su doprineli uplata tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu, ali i prihod od prodaje zemljišta koji je jednokratnog karaktera.

AP Vojvodina je trenutno u suficitu od 1,5 mlrd dinara zahvaljujući uplati poreza na dobit po godišnjem obračunu u junu. Deficit Fonda SOVO je 0,6 mlrd dinara, a PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 7,3 mlrd dinara, s obzirom na depozite iz prethodne godine kojim ova dva fonda raspolažu.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 1,3 i 2,1 mlrd dinara, respektivno. Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 14,5 mlrd dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik