U Zastava kovačnici očekuju novi tender do kraja godine

Bez autora
Aug 29 2016

Zastava kovačnica jedna je od retkih, ako ne i jedina domaća fabrika koja, uprkos činjenici da je već mesecima u bankrotu, i dalje radi i domaćim i inostranim poslovnim partnerima redovno isporučuje svoje proizvode. Zastavina Kovačnica se, i na taj način priprema i preporučuje za ponovnu privatizaciju i novu tendersku prodaju koju je, pre dva meseca, osujetila Poreska uprava. Kragujevački "kovači" tvrde: samo privremeno, pošto očekuju da će Kovačnica zainteresovanim kupcima ponovo da bude ponuđena najkasnije do kraja godine. Tender za prodaju Zastava kovačnice u bankrotu bio je, naime, zakazan za 25. jun.

U Zastava kovačnici očekuju novi tender za prodaju preduzeća do kraja godineZastava kovačnica jedna je od retkih, ako ne i jedina domaća fabrika koja, uprkos činjenici da je već mesecima u bankrotu, i dalje radi i domaćim i inostranim poslovnim partnerima redovno isporučuje svoje proizvode.

Zastavina Kovačnica se, kažu u toj fabrici za "Danas", i na taj način priprema i preporučuje za ponovnu privatizaciju i novu tendersku prodaju koju je, pre dva meseca, osujetila Poreska uprava.

Kragujevački "kovači" tvrde: samo privremeno, pošto očekuju da će Kovačnica zainteresovanim kupcima ponovo da bude ponuđena najkasnije do kraja godine.

Tender za prodaju Zastava kovačnice u bankrotu bio je, naime, zakazan za 25. jun. Tendersku dokumentaciju Kovačnice prethodno su otkupile tri kompanije iz delatnosti, jedna iz Srbije, druga iz Češke i treća iz Bosne i Hercegovine.

Početna prodajna cena kragujevačke fabrike otkovaka iznosila je 2,65 miliona evra, odnosno 50 odsto od njene procenjene vrednosti (5,3 miliona evra).

Vrednost imovine Zastava kovačnice koja se, opet uprkos bankrotu fabrike, kupcima nudi kao pravno lice, što će reći kao kompletno preduzeće, a ne u delovima, procenila je ovlašćena firma iz Beograda koju je na javnom konkursu izabrao odbor poverilaca fabrike otkovaka.

Uoči same tenderske prodaje zakazane za 25. jun, Poreska uprava, kao najveći i poverilac koji je presudno doprineo da Kovačnica završi u bankrotu, međutim, tada je zatražila novu procenu vrednosti imovine te fabrike.

"Danas" ovih dana saznaje da su se nadležni u Poreskoj upravi koja ima hipoteku nad trećinom nepokretne imovine Kovačnice, i kojoj to preduzeće duguje 360 miliona dinara, uplašili da prodajom fabrike otkovaka na osnovu proletošnje procene njene vrednosti neće uspeti da naplate svoja potraživanja, te da je to bio osnovni razlog za prekonoćno otkazivanje već zakazanog tendera koji će, kako tvrde u Kovačnici, ipak biti organizovan pre kraja godine.

Voljom nadležnog sudije u kragujevačkom Privrednom sudu, te stečajnog upravnika Predraga Jankovića, Zastava kovačnica je, ponovimo, i posle bankrota, zvanično proglašenog krajem februara, nastavila da proizvodi otkovke.

Od proglašenja bankrota do sada, Kovačnica Zastavi oružju i beogradskom IMR-u, kao i dugogodišnjim poslovnim partnerima u Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini, prosečno isporučuje po 140 tona otkovaka mesečno.

Bankrot Zastava kovačnice uzrokovan je stavom Poreske uprave Srbije, čiji se predstavnici, uprkos insistiranju na doradi plana reorganizacije fabrike otkovaka u stečaju, nisu pojavljivali na poverilačkim ročištima u kragujevačkom Privrednom sudu koji je, u takvoj situaciji, krajem februara, prosto bio prinuđen da proglasi bankrot u Kovačnici.

Poreska uprava je u dva navrata tražila da predlagač plana reorganizacije fabrike, bugarska kompanija Fero trans, dopuni taj plan, što su Bugari i činili, nakon čega su nadležni u PU ignorisali pozive na ročišta u Privrednom sudu.

Planom reorganizacije je, inače, bilo predviđeno da Kovačnica dug Poreskoj upravi od 360 miliona dinara vrati u 48 jednakih mesečnih rada, uz grejs period od godinu dana.

Podsetimo da je stečajni postupak u Kovačnici, zbog neprekidne blokade fabričkog računa duže od 90 dana, proglašen 30. septembra 2014. godine, a da je već 15-ak dana docnije nastavljena proizvodnja otkovaka za domaće i inostrane partnere.

Profit u Bugarskoj, dugovi u Kragujevcu

Propadanje Zastava kovačnice, najznačajnije i najstarije fabrike te vrste u Srbiji i na Balkanu, počelo je nakon privatizacije preduzeća koje je 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev.

Fabrički sindikat, radnici i drugi manjinski akcionari godinama su upozoravali javnost i nadležne državne organe da Zaharijev uništava Kovačnicu iznošenjem profita u Bugarsku i ostavljanjem dugova preduzeća u Kragujevcu. Država nije reagovala, iako ima indicija da je Zaharijev, pored Kovačnice, uništio još 20-ak srpskih fabrika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik