Počela Investiciona razvojna konferencija u Trebinju

Bez autora
Aug 30 2016

U Trebinju je danas počela dvodnevna Investiciono razvojna konferencija, koju organizuje Grad Trebinju u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“ i Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH. Kako je najavljeno na konferenciji će biti prezentovani razvojni potencijali Trebinja sa fokusom na sektore infrastrukture, turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane. Između ostalog, bit će prezentovane i mogućnosti za realizaciju privatno-javnog partnerstva, kao i uspješno realizovani projekti na ovom području.

Počela Investiciona razvojna konferencija u TrebinjuU Trebinju je danas počela dvodnevna Investiciono razvojna konferencija, koju organizuje Grad Trebinju u saradnji sa Fondacijom „Konrad Adenauer“ i Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Kako je najavljeno na konferenciji će biti prezentovani razvojni potencijali Trebinja sa fokusom na sektore infrastrukture, turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane. Između ostalog, bit će prezentovane i mogućnosti za realizaciju privatno-javnog partnerstva, kao i uspješno realizovani projekti na ovom području.

Konferenciji prisustvuju i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg u Vijeću ministara BiH, Igor Crnadak, Ministar vanjskih poslova BiH, Ivana Marić, predstavnik fondacije „Konrad Adenauer“, Karsten Dumel, direktor fondacije Konrad Adenauer te ambasadori Češke, Srbije i Hrvatske kao i predstavnici ruske ambasade i zamjenik ambasadora Crne Gore.

Pozdravnu riječ prilikom svečanog otvaranja uputio je u ime grada domaćina gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je rekao da mu je zadovoljstvo da pozdravi sve učesnike, posebno predstavnike ambasada.

- Cilj je da predstavimo ljudima koji su nam pomogli ono šta smo uradili, da sumiramo i da predstavimo šta ćemo da radimo u narednom periodu - naglasio je gradonačelnik Vučurević i dodao da je Trebinje dobilo pet miliona eura donacije od predstavnika ambasada zemalja koje su prisutne na ovoj konferenciji.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalník rekao je da mu je ovo prva posjeta Trebinju od kako se nalazi u misiji u BiH.

- Ovdje sam došao na poziv gradonačelnika Trebinja zbog ove dvodnevne konferencije i došao sam da se upoznam sa ekonomskim mogućnostima koje nudi ovo područje. Ono što sigurno znam je da je jača strana ovoga regiona gastronomija, što je usko povezano i sa određenim granama poljoprivrede - naveo je češki ambasador i dodao da Češka pruža određenu finansijsku pomoć BiH već dugi niz godina, te da ima čast da preda pozitivnu vijest i gradonačelniku Trebinja.

- Dobra vijest je da je u prošloj sedmici donesena odluka u Češkoj Republici, u Pragu, da će Češka Republika osigurati grant gradu Trebinju za projekat izgradnje vodovodnog sistema platoa Zubci u iznosu od ugrubo jedan milion eura - istakao je ambasador Skalnik. 

- Trebinju, RS i BiH trebaju nove investicije, nova radna mjesta, bolja ekonomija i zato mislim da su ovakvi događaji pun pogodak. Mislim da je potrebno da na svim nivoima, mi u vijeću ministara i republička vlast i lokalna vlast radi zajedno na tome, jer samo tako se može postići pozitivan efekat. Druga važna poruka je nastavak evropskog puta - istakao je ministar Crnadak.

Član predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić rekao je da je dobro što se održava jedna ovakva konferencija.

- Mislim da je dobro što su na njoj prisutni predstavnici lokalnih zajednica, ali i predstavnici institucija BiH i stranih ambasada. Ja se nadam da će tu biti nekih pomaka - naveo je  Ivanić.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg u Vijeću ministara BiH naveo je da bi bilo dobro da Trebinje dobije jedan međunarodni sajam u kojem bi možda osnova trebala da bude vino, odnosno hrana i turizam.

- Kao ministar vanjske trgovine podržao bih jedan takav projekat, a ministarstvo raspolaže na godišnjem nivou sa 750.000 maraka sajamskim manifestacijama. Bio bih radostan da u tome učestvujem - rekao je Šarović i dodao bi saobraćajna infrastruktura trebala da bude strategija ovog dijela BiH, da Trebinje bude priključeno na Jadransko Jonski koridor. 

Govoreći o izvozi na rusko tržište Šarović je naveo da su Rusi rekli pod kojim uslovima i kako može voće i povrće da ide u Rusku Federaciju.

- Razgovore smo imali već jučer. Rusi su rekli da certifikate organizujemo na drugačiji način, oni moraju da budu osigurani, ne mogu da budu dostupni trećim licima, morate da drugačije radite pakiranje, sortiranje i deklarisanje u skladu sa standardima Ruske Federacije. U ovom trenutku su naglasili samo pitanje pitanje zdrastvenih certifikata. Ono što je najvažnije uvjerili su se da BiH ima dovoljno voća i povrća da izvozi u Rusku Federaciju - zaključio je Šarović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik