Kinezi preuzimaju Budimku

Bez autora
Aug 30 2016

Fabrika „Budimka" iz Požege koja je u stečaju, mogla bi da pokrene proizvodnju i ozdravi, a sve pod kapom Kineza koji će od države besplatno dobiti fabriku i zauzvrat u nju uložiti 15 miliona evra. Nedavnom posetom kineskog predsednika Beogradu potpisan je medudržavni sporazum po kome će vlasnik „Budimke" postati firma iz provincije Hebei. Xi je „Budimku" uz „Petrohemiju" i RTB „Bor" stavio na listu prioriteta firmi koje žele da preuzmu Kinezi. Za 30. septembar zakazano je ročište sa poveriocima na kome će najverovatnije biti proglašen bankrot. Imovina „Budimke" je oko 1.030.000, a dug oko 1.300.000 dinara. Ipak, oko 40 odsto dugova je osporeno, rekao je Slavko Dobrić, jedan od troje članova odbora poverilaca ispred opštine Požega.

Kinezi preuzimaju BudimkuFabrika „Budimka" iz Požege koja je u stečaju, mogla bi da pokrene proizvodnju i ozdravi, a sve pod kapom Kineza koji će od države besplatno dobiti fabriku i zauzvrat u nju uložiti 15 miliona evra, prenosi "Blic".

Nedavnom posetom kineskog predsednika Xi Jinpinga Beogradu potpisan je medudržavni sporazum po kome će vlasnik „Budimke" postati firma iz provincije Hebei. Xi je „Budimku" uz „Petrohemiju" i RTB „Bor" stavio na listu prioriteta firmi koje žele da preuzmu Kinezi, prenosi ovaj dnevni list.

"Za 30. septembar zakazano je ročište sa poveriocima na kome će najverovatnije biti proglašen bankrot. Imovina „Budimke" je oko 1.030.000, a dug oko 1.300.000 dinara. Ipak, oko 40 odsto dugova je osporeno", rekao je za „Blic" Slavko Dobrić, jedan od troje članova odbora poverilaca ispred opštine Požega.

Država će zatim otpisati deo potraživanja, povezati staž radnicima i bez „repova" besplatno „prodati" „Budimku".

"Kinezi su se obavezali da u firmu ulože 15 miliona evra i okupe oko 1.000 kooperanata iz zapadne Srbije koji će im biti sirovinska baza. Takođe, u provinciji Hebei biće osnovana fabrika vredna 30 miliona evra, koja će poslovati pod brendom „Budimke" i sokove, marmelade, džemove proizvoditi od robe uvezene iz Srbije", rekao je Dobrić i dodao da sporazumom nije definisano koliko će uposliti radnika, ali za pokretanje kapaciteta treba oko 300 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik