Javnom sektoru do 4 odsto veće plate

Bez autora
Aug 30 2016

Plate u javnom sektoru Vlada bi od 2017. godine mogla da poveća za najmanje četiri odsto- tvrde ekonomisti. Premijer je najavio rast zarada u vojsci, policiji, zdravstvu i prosveti, a ekonomisti ocenjuju da bi povećanje moglo da bude veće nego što je to bilo u januaru ove godine.Tada je Vlada povećala zarade u rasponu od dva do četiri odsto, a novo povećanje koje ministar Dušan Vujović najavljuje od 2017. ima uporišta da bude i veće. Profesor na Ekonomskom fakultetu Jurij Bajec ocenjuje da prostora za rast ima.

Javnom sektoru do 4 odsto veće platePlate u javnom sektoru Vlada bi od 2017. godine mogla da poveća za najmanje četiri odsto- tvrde ekonomisti.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je rast zarada u vojsci, policiji, zdravstvu i prosveti, a ekonomisti ocenjuju da bi povećanje moglo da bude veće nego što je to bilo u januaru ove godine.

Tada je Vlada povećala zarade u rasponu od dva do četiri odsto, a novo povećanje koje ministar Dušan Vujović najavljuje od 2017. ima uporišta da bude i veće.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Jurij Bajec ocenjuje za „Blic“ da prostora za rast ima.

- Budžetski deficit je značajno smanjen, a javne finansije su u dobrom stanju. Počela je blago da raste i potrošnja građana, kao i broj odobrenih kredita, zabeležen je rast plata u privatnom sektoru... Sve to su argumenti da prostora za rast plata ima i da bi ono trebalo da bude značajnije nego što je bilo u januaru - ocenio je Bajec.

Nebojša Savić, profesor na FEFA, ne želi da licitira o povećanju pre nego što o tome i nadležne institucije ne razgovaraju.

- Treba sačekati razgovor sa MMF. Licitiranje o povećanju nije zahvalno jer je povećanje i 0,3 odsto i tri odsto - oprezan je Savić u izjavi za „Blic“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik