Antić: Struja poskupljuje za 3,8 odsto od 1. oktobra

Bez autora
Sep 01 2016

Struja za domaćinstva će poskupeti za 3,8 odsto od 1. oktobra, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je novinarima rekao da su vođeni obzbiljni pregovori sa MMF-om u okviru četvrte i pete revizije aranžmana na tu temu, da je u njima učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i da je dogovoreno najniže moguće povećanje cene struje.Građani će to poskupljenje videti na računima u novembru, rekao je Antić, navodeći da je to poskupljene otprilike jedan evro po domaćinstvu. Ministar je istakao da se poskupljenje odnosi samo na domaćinstva, pošto privreda sada kupuje struju na tržištu...

Struja za domaćinstva će poskupeti za 3,8 odsto od 1. oktobra, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je novinarima rekao da su vođeni obzbiljni pregovori sa MMF-om u okviru četvrte i pete revizije aranžmana na tu temu, da je u njima učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i da je dogovoreno najniže moguće povećanje cene struje.

„Građani će to poskupljenje videti na računima u novembru”, rekao je Antić, navodeći da je to poskupljene otprilike jedan evro po domaćinstvu.

Ministar je istakao da se poskupljenje odnosi samo na domaćinstva, pošto privreda sada kupuje struju na tržištu.

„Zadovoljnoi smo tim rezultatom, to je najniže moguće kokrecija koju smo uspeli da dogovorimo. To je duplo niže nego što su tražili, odnosno uspeli smo da to bude svega jedan evro prosečno po domaćinstvu. To je malo povećanje i pozivam građane da taj jedan evro uštede”, poručio je Antić.

Prema njegovim rečima, MMF je ranije zahtevao da poskupljenje struje bude dvocifreno, pa zatim 7,7 odsto i da je vlada uspela da osigura najmanje moguće poskupljenje.

On je podsetio da je prošle godine struja u proseku poskupela 4,5 odsto.

Antić je naglasio da će se vlada boriti da uspori „krivu rasta cene struje”, dodajući da će vlada voditi tvrdu politiku pregovaranja.

On je naglasio da je svima jasno da cena struje nije tržišna i kao primer naveo da je za oko 20 odsto jeftinija nego u Albaniji i za oko 43 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori.

Antić je rekao da bi bord direktora MMF trebalo da danas odobri četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom i to da objavi nakon sednice večeras ili sutra ujutru.

„Jedan od važnijih delova memoranduma sa MMF-om je da imamo restrukturiranje EPS-a i Srbijagasa”, podsetio je Antić.

Ministar kaže da su na ovoj reviziji bila dva ključna zahteva, da imamo usvojeni plan optimizacije zaposlenih i korekcija cene struje.

Antić je naveo da će u Srbiji biti dovoljno struje i da je planirano da u 2016. bude proizvodnja struje za tri odsto više nego u 2015, prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik