Akumulatorima cena na rezervi

Bez autora
Sep 01 2016

Svi koji 21. oktobra budu imali 12,5 miliona evra moći će da se "bore" za vlasništvo nad Fabrikom akumulatora Sombor, koja je poslovala u sastavu "Farmakoma MB" Miroslava Bogićevića. To je, naime, početna cena, a procenjena vrednost je 25 miliona evra. Ako FAS sada ne dobije kupca, već u narednoj prodaji bi cena ove fabrike mogla da padne na svega 20 odsto procenjene vrednosti. Za ovu fabriku zainteresovane su jedna ruska firma čije ime je još nepoznato i američka kompanija "Eksida", mada bi i sadašnji zakupac njihovih prostorija beogradski "Dem Helas" mogao da uđe u duel za FAS. To je "Novostima" potvrdio Predrag Ljubović, stečajni upravnik u Fabrici akumulatora Sombor (FAS), koji je oglasio prodaju preduzeća...

Svi koji 21. oktobra budu imali 12,5 miliona evra moći će da se "bore" za vlasništvo nad Fabrikom akumulatora Sombor, koja je poslovala u sastavu "Farmakoma MB" Miroslava Bogićevića. To je, naime, početna cena, a procenjena vrednost je 25 miliona evra. Ako FAS sada ne dobije kupca, već u narednoj prodaji bi cena ove fabrike mogla da padne na svega 20 odsto procenjene vrednosti.

Za ovu fabriku zainteresovane su jedna ruska firma čije ime je još nepoznato i američka kompanija "Eksida", mada bi i sadašnji zakupac njihovih prostorija beogradski "Dem Helas" mogao da uđe u duel za FAS.

To je "Novostima" potvrdio Predrag Ljubović, stečajni upravnik u Fabrici akumulatora Sombor (FAS), koji je oglasio prodaju preduzeća.

- Ovo prvi pokušaj prodaje Fabrike akumulatora Sombor u stečaju. Zasad su poznata samo dva potencijalna kupca, mada ja verujem da je zainteresovan i "Dem Helas", koji sada organizuje proizvodnju u preduzeću - ističe stečajni upravnik FAS.

Beogradski "Dem Helas" je drugi zakupac prostorija FAS, koji je uposlio oko 30 odsto kapaciteta i stotinak radnika.

Na pitanje "Novosti" koliko je realna cena za somborsku fabriku, Ljubović kaže da cenu i u ovom slučaju diktira Zakon o stečaju, uz veliki uticaj tržišta. Ako FAS ovog puta ne dobije kupca, cena ove fabrike bi u narednoj prodaji mogla da bude znatno drugačija.

- Zakon o stečaju i Nacionalni standard za upravljanje stečajnom masom jasno definišu postupak prodaje imovine stečajnog dužnika - naglasio je Ljubović.

Iako nije precizirao koliko bi cena fabrike mogla da padne, Nacionalni standard daje odgovor:

- Početnu cenu ponovljenog javnog nadmetanja određuje stečajni upravnik i ona ne može biti niža od iznosa depozita.

U ovom slučaju depozit za učešće u javnom nadmetanju je 20 odsto od procenjene vrednosti i iznosi 5.004.000 evra.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju sva pravna i fizička lica koja kupe dokumentaciju za prodaju po ceni od 250.000 dinara, uplate depozit i potpišu izjavu o gubitku prava na vraćanje depozita.

Ponuđena imovina
Najvažniju imovinu somborske fabrike akumulatora čine proizvodne hale, upravna zgrada, magacini, kao i neizgrađeno građevinsko zemljište. Za ovu nekad najstabilniju somborsku i vodeću firmu u Srbiji zainteresovani su veliki proizvođači akumulatora, američki "Ekside" pokazao je interesovanje preko svog zastupnika u Srbiji, a stigao je i nezvanični upit jedne kompanije iz Rusije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik