Dan odluke za rudare "Resavice"

Bez autora
Sep 01 2016

Sutra ističe rok koji je država dala rudarima rudnika "Resavice" koji su tužili preduzeće da se izjasne da li su spremni za potpisivanje sporazuma o otplati duga na rate za neplaćeni smenski rad. Od 4.100 zaposlenih u devet rudnika, više od polovine je tužilo firmu, jer im ta nadoknada nije isplaćivana u punom iznosu 10 godina. Od 2.500 presuđenih tužbi, gotovo 1.750 je postalo izvršno. Do sada su u rudnicima izvršitelji popisali 760 tona gvožđa, 28 tona lima, četiri tone bakra i čak 3.000 tona uglja. Sigurno nećemo da dozvolimo da nam plene osnovna sredstva za rad naročito koja služe za bezbednost radnika, ali je problem što oni nama ugalj plene i prodaju na 30 odsto cene, što vodi u stečaj, kaže v. d. direktora JP "Resavica" Steva Dželatović. Tako se umesto prosečne tržišne cene od 4.800 dinara po toni, ugalj kod izvršitelja prodavao po 1.400 dinara. Rudari koji su tužili "Resavicu" kažu da su spremni za dogovor, ali ne po svaku cenu...

Sutra ističe rok koji je država dala rudarima rudnika "Resavice" koji su tužili preduzeće da se izjasne da li su spremni za potpisivanje sporazuma o otplati duga na rate za neplaćeni smenski rad. Od 4.100 zaposlenih u devet rudnika, više od polovine je tužilo firmu, jer im ta nadoknada nije isplaćivana u punom iznosu 10 godina.

Od 2.500 presuđenih tužbi, gotovo 1.750 je postalo izvršno. Do sada su u rudnicima izvršitelji popisali 760 tona gvožđa, 28 tona lima, četiri tone bakra i čak 3.000 tona uglja.

"Sigurno nećemo da dozvolimo da nam plene osnovna sredstva za rad naročito koja služe za bezbednost radnika, ali je problem što oni nama ugalj plene i prodaju na 30 odsto cene, što vodi u stečaj", kaže v. d. direktora JP "Resavica" Steva Dželatović.

Tako se umesto prosečne tržišne cene od 4.800 dinara po toni, ugalj kod izvršitelja prodavao po 1.400 dinara. Rudari koji su tužili "Resavicu" kažu da su spremni za dogovor, ali ne po svaku cenu.

"Imali smo inicijativu da se smenski rad isplaćuje kroz ugalj, da se količine uglja od 500 ili 1.000 tona ili koliko preduzeće može da podnese izdvoje i da se taj dug namiri", kaže rudar Zoran Stevanović.

Rudar Nebojša Stanojević ističe da troškovi rudara i potraživanja nisu toliko veliki koliko su veliki troškovi advokata i sudskih izvršitelja.

Potraživanja radnika od 2007, kada je podneta prva tužba za smenski rad, narasla su na milijardu i dvesta miliona dinara. Kada se tome dodaju porezi i doprinosi, JP "Resavica" duguje oko dve milijarde dinara. U rudniku "Soko", izvršitelji su do sada bili pet puta.

"Pojavljuje se problem dolaska javnih izvršitelja povodom potraživanja rudara iz drugih rudnika, što ugrožava funkcionisanje našeg rudnika. Tražimo od nadležnih ministarstava, posebno Ministarstva pravde i Ministarstva energetike, da nam daju tzv. 'tajm aut' da možemo da se sa našim zaposlenima sporazumemo", kaže v. d. direktora rudnika "Soko–Čitluk" Rade Šavija.

Predsednik Sindikata radnika JP "Resavica" Nebojša Milenović ističe da sindikat u ovoj priči nije zastupnik radnika.

"Njihovi zastupnici u ovoj priči su advokati kojima ovakav način naplate odgovara", kaže Milenović.

Ukoliko rudari prihvate predlog države, dobiće odmah 50.000 dinara, a ostatak duga na 24, 36 ili 48 rata, u zavisnosti od toga da li se odriču kamate ili ne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik