MMF o četvrtoj i petoj reviziji aranžmana sa Srbijom

Bez autora
Sep 01 2016

U Vašingtonu oko ponoći direktori MMF-a odlučuju o oceni 4. i 5. revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom. Trogodišnji aranžman dogovoren početkom 2015. podrazumeva niz mera, štednju i reforme, kojima bi srpska ekonomija trebalo da se postavi na zdrave noge, da se ubrza rast privrede, a smanji javni dug. Bord direktora MMF-a potvrđuje ili odbacuje ocene svoje misije, ali uglavnom potvrđuje. A to se očekuje i večeras – da potvrde pozitivnu ocenu dve revizije. Kada je Srbija u pitanju, MMF je dva puta napravio presedan, najpre u februaru, pred izbore, na četvrtu reviziju i baš zbog toga je i nije ocenio. A onda u junu na razgovore o petoj reviziji, kada je Vlada bila u tehničkom mandatu. Ta dva poteza mnogi su pročitali kao znak podrške Srbiji...

U Vašingtonu oko ponoći direktori MMF-a odlučuju o oceni 4. i 5. revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom. Trogodišnji aranžman dogovoren početkom 2015. podrazumeva niz mera, štednju i reforme, kojima bi srpska ekonomija trebalo da se postavi na zdrave noge, da se ubrza rast privrede, a smanji javni dug.

Bord direktora MMF-a potvrđuje ili odbacuje ocene svoje misije, ali uglavnom potvrđuje. A to se očekuje i večeras – da potvrde pozitivnu ocenu dve revizije.

Kada je Srbija u pitanju, MMF je dva puta napravio presedan, najpre u februaru, pred izbore, na četvrtu reviziju i baš zbog toga je i nije ocenio. A onda u junu na razgovore o petoj reviziji, kada je Vlada bila u tehničkom mandatu. Ta dva poteza mnogi su pročitali kao znak podrške Srbiji.

Na kraju junske posete ocenili su da je ekonomski rast Srbije ubrzan zahvaljujući investicijama i rastu izvoza i da je stanje u budžetu bolje od očekivanog, pa su povećali prognozu rasta na 2,5 odsto, a minus, odnosno deficit budžeta, smanjili sa četiri na 2,5 odsto BDP-a.

Tada su saopštili da su postigli sporazum s vlastima o politikama potrebnim da se okončaju te dve revizije, odnosno šta treba da uradimo da bi direktori Fonda danas potvrdili pozitivnu ocenu.

Oni nisu precizirali koje su to obaveze, ali je ministar finansija Dušan Vujović rekao da se Srbija obavezala da izmeni neke zakone, odnosno Zakon o finansiranju lokalnih samouprava što je pre nekoliko dana i urađeno, mada su sredstva koja ostaju opštinama od poreza na zarade smanjena manje nego što je najavljivano, zatim je "Poštansku štedionicu" trebalo povući iz rizičnijih poslova na rad sa građanima i državom.

Jedan od starih zahteva Fonda bio je i da struja poskupi. U svakom slučaju, Vlada veruje da je dovoljno uradila da dobije pozitivnu ocenu, a što se tiče povećanja plata i penzija – kada, kome i koliko – Vlada će morati da se dogovori i sa Fondom, a oni su u junu rekli da tu priču treba ostaviti za narednu godine.

U Nemanjinoj najavljuju da će je pokrenuti već u oktobru, kada se očekuje sledeća Misija MMF-a, koja je već ocenjena kao veoma važna, jer će Fond bez uzdržavanja oceniti napredak u reformama – a tu su uvek na prvom mestu promene u poslovanju javnih preduzeća EPS-a, "Srbijagasa", "Železnica".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik