Poreska: Plan naplate premašen za 15 miliona

Bez autora
Sep 06 2016

Plan bruto naplate poreza i doprinosa za osam mjeseci 2016. godine premašen je za 15 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Poreska uprava Crne Gore tokom osam mjeseci 2016. godine ostvarila je naplatu poreza i doprinosa u ukupnom bruto iznosu od 582.474.191,54 eura, čime je plan naplate za navedeni period premašen za više od 15 miliona eura, odnosno 2,5 posto. Sem toga, navedeni rezultat iznad je ostvarenja iz komparativnog perioda 2015. godine za čak 22 miliona eura odnosno četiri posto, saopšteno je iz PU. Kako dodaju, nizom aktivnosti tokom predsezone spremno su ušli u glavnu turističku sezonu.

Poreska: Plan naplate premašen za 15 milionaPlan bruto naplate poreza i doprinosa za osam mjeseci 2016. godine premašen je za 15 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

“Poreska uprava Crne Gore tokom osam mjeseci 2016. godine ostvarila je naplatu poreza i doprinosa u ukupnom bruto iznosu od 582.474.191,54 eura, čime je plan naplate za navedeni period premašen za više od 15 miliona eura, odnosno 2,5 posto. Sem toga, navedeni rezultat iznad je ostvarenja iz komparativnog perioda 2015. godine za čak 22 miliona eura odnosno četiri posto”, saopšteno je iz PU.

Kako dodaju, nizom aktivnosti tokom predsezone spremno su ušli u glavnu turističku sezonu.

“Koordinacija rada svih službi, od registracije i edukacije poreskih obveznika, preko inspekcije zadužene za sankcionisanje nelegalnog poslovanja, do i intenzivnih napora na obezbjeđivanju poreskih potraživanja rezultirala je pozitivnim efektima na naplatu prihoda, naročito u komparaciji s prethodnim godinama. Tako je u periodu od marta do avgusta u primorskim opštinama ostvarena ukupna bruto naplata u iznosu od 115.376.711,00 eura, što je osam miliona eura, ili sedam posto, iznad plana, odnosno devet miliona eura, ili osam posto, više nego u istom periodu 2015. godine”, saopštili su iz PU.

Kada je u pitanju praćenje predsezone i turističke sezone sa aspekta kontrole regularnosti poslovanja poreskih obveznika, inspektori su izvršili ukupno 3.001 provjeru i utvrdili nepravilnosti kod 481 poreskih obveznika.

“Po tom osnovu izdato je 704 prekršajna naloga u ukupnom novčanom vrijednošću od 1.105.500,00 eura. Kod 27 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti pečaćenjem objekata u skladu sa članom 88 Zakona o poreskoj administraciji. Nastavak obavljanja djelatnosti kod navedenih objekata omogućen je tek po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i izmirenju svih dospjelih poreskih obaveza. Osim posjedovanja poreskih registar kasa i evidentiranja prometa preko njih, posebna pažnja u kontrolama bila je posvećena provjeri regularnosti poslovanja pri uplati dnevnih pazara, kao i prijavljivanju rezidentne i nerezidentne radne snage i izmirivanju poreskih obaveza po tom osnovu”, navode iz PU.

Ističu da su preduzete mjere imale za cilj ne samo obezbjeđenje budžetskih prihoda, već i uspostavljanje fiskalne discipline na dugoročnom nivou, kao i podizanje svijesti o značaju regularnog poslovanja za izgradnju povoljnog ekonomskog okruženja.

“Mjere će svakako biti nastavljene i po završetku ljetnje turističke sezone”, dodaju iz Poreske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik