Komercijalna banka kupuje jednu od najvećih banaka u Srbiji

Bez autora
Sep 07 2016

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije. Menadžment naše najveće banke planira da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru, dodatno podigne vrednost najveće državne banke u Srbiji. Uz to Komercijalna banka razvija i nove proizvode za svoje klijente. Time, stvara sebi put da postane vodeća banka u zemlji. O kupovini drugih banaka, kao o jednom od načina da se ojača Komercijalna pred prodaju bilo je reči i prilikom nedavne posete delegacije EBRD Beogradu, koji je strateški partner državi u ovoj banci. EBRD je drugi najveći akcionar u Komercijalnoj banci sa udelom od 24,43 odsto, dok je najveći akcionar država Srbija, sa udelom od 41,74 odsto.

Komercijalna banka kupuje jednu od najvećih banaka u SrbijiKomercijalna banka, kako saznaju "Večernje novosti", planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije.

Menadžment naše najveće banke planira da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru, dodatno podigne vrednost najveće državne banke u Srbiji. Uz to Komercijalna banka razvija i nove proizvode za svoje klijente. Time, stvara sebi put da postane vodeća banka u zemlji.

O kupovini drugih banaka, kao o jednom od načina da se ojača Komercijalna pred prodaju bilo je reči i prilikom nedavne posete delegacije EBRD Beogradu, koji je strateški partner državi u ovoj banci.

EBRD je drugi najveći akcionar u Komercijalnoj banci sa udelom od 24,43 odsto, dok je najveći akcionar država Srbija, sa udelom od 41,74 odsto.

Komercijalna banka je u ovom trenutku visoko kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata. Ova banka je poznata i kao rekorder po štednji građana koja je dostigla nivo od 1,59 milijardi evra. Banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik