Uvesti elektronski sistem za javne nabavke

Bez autora
Sep 07 2016

Uvođenje centralizovanog elektronskog sistema za javne nabavke značajno bi unapredilo efikasnost i transparentnost samog postupka i sprečilo zloupotrebe, izjavila je danas Jelena Bojović iz NALED-a.Ona je rekla da bi se, kada bi postojao takav elektronski sistem javnih nabavki, tačno videlo šta je to što opštine i gradovi nude, odnosno šta su tenderi, a šta ponuđači nude. Ukoliko bi sve to bilo na jednom mestu elektronski, transparentno, time bi se značajno unapredila i efikasnost i transparentnost samog procesa, kaže Bojović.

Uvesti elektronski sistem za javne nabavkeUvođenje centralizovanog elektronskog sistema za javne nabavke značajno bi unapredilo efikasnost i transparentnost samog postupka i sprečilo zloupotrebe, izjavila je danas Jelena Bojović iz NALED-a.

Ona je za RTS rekla da bi se, kada bi postojao takav elektronski sistem javnih nabavki, tačno videlo šta je to što opštine i gradovi nude, odnosno šta su tenderi, a šta ponuđači nude.

"Ukoliko bi sve to bilo na jednom mestu elektronski, transparentno, time bi se značajno unapredila i efikasnost i transparentnost samog procesa", kaže Bojović.

Kako je navela, dodatni predlog NALEDA jeste evaluacija urađenog.

Precizirala je da bi to podrazumevalo da se, kada se na tenderu izabere ponuđač koji će graditi put, nakon njegove izgradnje obavi evaluacija onoga što je urađeno kako bi se videlo da li je ponuđač ispunio svoje obaveze iz ugovora i da se on oceni.

Prema njenim rečima, što duže odmiče primena zakona to se više nalaze rupe u tom propisu, odnosno lokalne samouprave i ponuđači nalaze načina da izmanipulišu sam propis.

"Rešenje je elektronska uprava. Mi smo već radili na uvođenju sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i to je značajno unapredilo efikasnost lokalnih samouprava i povećalo transparentnost", kaže Bojović.

Istakla je da je elektronska uprava budućnost jer pomaže svakom građaninu da na efikasniji način dođe do potrebnih dokumenata, te da je u tom smislu važan Zakon o opštem upravnom postupku koji je stupio na snagu i koji predviđa da nadležni umesto građana nabavljaju tražene papire.

Takođe, kaže da bi omogućavanje plaćanja računa i poreza preko mobilnog telefona bilo važno kako za građane tako i za privredne aktivnosti.

Povodom izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, Bojović kaže da se tim propisom lokalnim samouprava smanjuje udeo od poreza na zarade za šest, odnosno za četiri odsto.

"Linerano to podrazumeva smanjenje budžeta lokalnih samouprava za tri odsto", kaže Bojović i navodi da su se lokalne samouprave sa tim saglasile, te da je to jeste gubitak u budžetu, ali će ga one nadomestiti novom gradnjom i naknadom od građenja, te povećanjem investicija.

Bitno je, kaže, da lokalne samouprave zadrže dva najveća prihoda od poreza na zarade i poreza na imovinu.

"To je njihov stimulans za dalji razvoj. Ideja decentralizacije je da lokalne samouprave same mogu svojim radom da utiču na povećanje prihoda. Sa ta dva poreza one će raditi na privlačenju investicija. Cilj je da lokalne samouprave same brinu o sebi", kaže Bojović.

Povodom 10 godina postojanja koje NALED danas obeležava, Bojović kaže da ta organizacija godinama radi na temama kao što su, pre svega, građevinske dozvole koje su bile veliki problem u Srbiji, parafiskali, unapređenje inspekcijskog nadzora, siva ekonomija, te da u tome postiže rezultate i da sa puno elana nastavlja svoj rad.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik