Konkurs za podršku vinogradarima

Bez autora
Sep 08 2016

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je drugi javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, koji će biti otvoren do 15. novembra. Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za ovu godinu. Zahtjev za isplatu i potrebna dokumenta zainteresovani mogu dostaviti preporučenom poštom na adresu Ministarstva. Zainteresovani mogu dostaviti zahtjeve za podršku po osnovu zasnivanja novih i konverziju postojećih vinograda, kao i za kupovinu specifične opreme i mehanizacije. Korisnik podsticajnih sredstava može biti pojedinac ili preduzeće uz uslov da su upisani u registre poljoprivrednih gazdinstava i proizvođača grožđa i vina i da su članovi Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Crne Gore.

Konkurs za podršku vinogradarimaMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je drugi javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, koji će biti otvoren do 15. novembra.

Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za ovu godinu.

Zahtjev za isplatu i potrebna dokumenta zainteresovani mogu dostaviti preporučenom poštom na adresu Ministarstva.

Zainteresovani mogu dostaviti zahtjeve za podršku po osnovu zasnivanja novih i konverziju postojećih vinograda, kao i za kupovinu specifične opreme i mehanizacije.

Korisnik podsticajnih sredstava može biti pojedinac ili preduzeće uz uslov da su upisani u registre poljoprivrednih gazdinstava i proizvođača grožđa i vina i da su članovi Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Crne Gore.

„Ukoliko je je korisnik zadruga ili udruženje, to mora dokazati registracijom u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS)“, navodi se u pozivu.

Investicije koje su prihvatljive su nabavka sertifikovanog loznog sadnog materijala autohtonih sorti, materijala neophodnog za zasnivanje vinograda i opreme i specifične mehanizacije za modernizaciju proizvodnje, kao i konverzija postojećih rodnih vinograda.

Prihvatljivi predmeti nabavke su sertifikovani lozni kalemovi autohtonih sorti, potporni stubovi za špalirni uzgoj, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, inoks burad, specifična oprema i mehanizacija.

Neki od specifičnih kriterijuma prihvatljivosti su da minimalni broj zasađenih loznih kalemova mora biti 500 komada isključivo autohtonih sorti vinove loze - Vranac, Kratošija, Krstač, Žižak, izuzev u slučaju konverzije odnosno promjene sortnog sastava postojećih vinograda.

„Na parceli planiranoj za vinograd mora biti obezbijeđen dovod vode i obavljena agrohemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja“, dodaje se u pozivu.

Podržava se nabavka isključivo novih materijala i opremem, a investicija se mora započeti i realizovati u ovoj godini.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, a visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije, do pet hiljada eura po gazdinstvu.

Podrška za konverziju vinograda iznosi pet eura po čokotu.

Ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva dostavljenih na javni poziv prelazi budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik