Podržaće modernizaciju voćnih zasada

Bez autora
Sep 11 2016

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je drugi javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju, odnosno opremanje proizvodnih voćnih zasada za ovu godinu, koji će biti otvoren do 15. novembra. Iz Ministarstva su podsjetili da je kroz prvi javni poziv za dodjelu podrške kada su u pitanju voćni zasadi, iskorišćeno oko 85 odsto sredstava opredeljenih za tu budžetsku liniju. Korisnici sredstava su pravo na podršku iskoristili za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, opreme i namjenske mehanizacije za voćarstvo, kazali su iz Ministarstva. Ministarstvo ostatak sredstava opredijeljuje kroz drugi javni poziv isključivo za podršku sadnji voća, odnosno za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, a sve u cilju povećanja površina pod voćnim zasadima.

Podržaće modernizaciju voćnih zasadaMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je drugi javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju, odnosno opremanje proizvodnih voćnih zasada za ovu godinu, koji će biti otvoren do 15. novembra.

Iz Ministarstva su podsjetili da je kroz prvi javni poziv za dodjelu podrške kada su u pitanju voćni zasadi, iskorišćeno oko 85 odsto sredstava opredeljenih za tu budžetsku liniju.

"Korisnici sredstava su pravo na podršku iskoristili za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, opreme i namjenske mehanizacije za voćarstvo", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo ostatak sredstava opredijeljuje kroz drugi javni poziv isključivo za podršku sadnji voća, odnosno za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, a sve u cilju povećanja površina pod voćnim zasadima.

"Visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada eura u toku godine", dodaje se u pozivu.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura.

Zahtjev za podršku i potrebna dokumenta dostavljaju se isključivo putem pošte na adresu Ministarstva.

Na javni poziv se mogu prijaviti pojedinci ili preduzeća koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Neki od specifičnih kriterijuma prihvatljivosti su da minimalna površina novopodignutog zasada mora biti za jagodaste voćne vrste 0,3 hektara, a za sve ostale voćne vrste 0,5 hektara.

"Zemljište na kojem je podignut zasad poljoprivrednici su dužni da održavaju u dobrom poljoprivrednom i ekološkom stanju pridržavajući se Kodeksa dobre poljoprivredne prakse. Prihvatljivi su dokazi o kupovini sadnog materijala izdati nakon 15. juna ove godine", navodi se u pozivu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik