Od 27. novembra lakše do informacija o nepokretnostima

Bez autora
Sep 15 2016

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da će, zahvaljujući projektu objedinjavanja katastarskih snimaka, Srbija do 27. novembra dobiti centralnu bazu podataka zemljišne administracije. Damnjanović je na konferenciji "Satelitski snimci za potrebe održivog razvoja u periodu od 2015. – 2030. / SD4SD", održanoj u Klubu poslanika, istakla da će to omogućiti svim zainteresovanim da jednim klikom dođu do pouzdano ažuriranih podataka o svakoj nepokretnosti na teritoriji Srbije. Ona je navela da će na ovom skupu predstavnici resornog ministarstva, Republičkog geodetskog zavoda i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), predstaviti prednosti korišćenja satelitskih snimaka kako u oblasti poljoprivrede i vodoprivrede, tako i za potrebe ozakonjenja objekata.

Od 27. novembra lakše do informacija o nepokretnostimaDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da će, zahvaljujući projektu objedinjavanja katastarskih snimaka, Srbija do 27. novembra dobiti centralnu bazu podataka zemljišne administracije.

Damnjanović je na konferenciji "Satelitski snimci za potrebe održivog razvoja u periodu od 2015. – 2030. / SD4SD", održanoj u Klubu poslanika, istakla da će to omogućiti svim zainteresovanim da jednim klikom dođu do pouzdano ažuriranih podataka o svakoj nepokretnosti na teritoriji Srbije.

Ona je navela da će na ovom skupu predstavnici resornog ministarstva, Republičkog geodetskog zavoda i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), predstaviti prednosti korišćenja satelitskih snimaka kako u oblasti poljoprivrede i vodoprivrede, tako i za potrebe ozakonjenja objekata.

Velika akcija Ministarstva i Geodetskog zavoda dovela je do toga da sada u svakoj opštini možemo pristupiti satelitskom snimku i na jedan vrlo precizan način utvrditi vreme izgradnje objekta, objasnila je državni sekretar.

Prema njenim rečima, od 27. novembra država će imati svojinsku evidenciju, odnosno znaće se tačno koliko je objekata i u kom su statusu upisani u katastar nepokretnosti.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković istakao je da je reč o međunarodnom standardu upotrebe podataka sa satelitskih snimaka, koji na vrlo efikasan, brz i lak način pružaju informacije onima koji se bave prostornim podacima.

U ovom trenutku, kako je precizirao, Srbija je vlasnik satelitskog snimka koji pokriva čitavu teritoriju naše zemlje, tako da postoji evidencija svih nepokretnosti u digitalnom obliku.

Da bi građani ostvarili upis prava nad tim objektima potrebno je da se obrate Republičkom geodetskom zavodu sa potrebnom dokumentacijom i taj upis će biti izvršen u predviđenom zakonskom roku, objasnio je Drašković.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem biće od koristi investitorima kako bi uradili analizu lokacija koje žele da preuzmu jer pruža precizne podatke o infrastrukturnoj mreži, gustini naseljenosti i pokrivenosti u ekonomskom smislu.

Pored toga, kako je rekao, satelitski snimci poslužiće pri radu na masovnoj proceni nepokretnosti, koja će poslužiti kao osnov i za poresku reformu jer će se, njihovim korišćenjem, nepogrešivo znati ko i kakvom imovinom raspolaže na teritoriji Republike.

Projekat centralizovanja satelitskih snimaka realizuje se na osnovu ugovora koji je Vlada Srbije potpisala sa Svetskom bankom, a njegova vrednost je 44 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik