MMF traži jednake takse i poreze u celoj Srbiji

Bez autora
Sep 15 2016

Međunarodni monetarni fond traži da se do Nove godine uradi novi zakon o taksama i naknadama kojim bi se visina ovih nameta na lokalu izjednačila u celoj Srbiji. To je jedan od zahteva za šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, koji će biti isporučen Beogradu u oktobru.Zbog ovakvih rešenja, u nekim lokalnim samoupravama takse će biti smanjene, a u drugim povećane. Da bi se do toga došlo počele su pripreme za novi zakon o taksama i naknadama. Tim zakonom biće ukinuti i mnogi od 489 nameta koje su lokalne samouprave propisale.

MMF traži jednake takse i poreze u celoj SrbijiMeđunarodni monetarni fond traži da se do Nove godine uradi novi zakon o taksama i naknadama kojim bi se visina ovih nameta na lokalu izjednačila u celoj Srbiji, saznaje „Blic“.

To je jedan od zahteva za šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, koji će biti isporučen Beogradu u oktobru.

Zbog ovakvih rešenja, u nekim lokalnim samoupravama takse će biti smanjene, a u drugim povećane.

Da bi se do toga došlo počele su pripreme za novi zakon o taksama i naknadama. Tim zakonom biće ukinuti i mnogi od 489 nameta koje su lokalne samouprave propisale.

Tako bi se, po mišljenju MMF, zaustavila samovolja lokalnih vlasti koje su često pribegavale neosnovanom podizanju dažbina da bi preko leđa privrede i građana obezbedili novac koji nedostaje u kasama.

Zato se i dešavalo da neke takse ili naknade u nerazvijenim opštinama budu i veće od onih u razvijenijim.

Drugim rečima, ovom izmenom takse i naknade u Užicu bile bi iste kao u Surdulici.

- Pokušaće da se nađe prava mera i u broju nameta, ali i visini. MMF traži da se novim zakonom osigura predvidivost poreza, taksa, naknada. Javna je tajna da su ovi nameti mnogim lokalcima služili kao alternativa za priklupljanje nedostajućih para po principu - što praznija kasa, veća dažbina - kaže naš izvor.

Kako saznajemo, vlast je počela pripremu za izradu nove regulative, pa će se tako formirati i radna grupa koja bi trebalo da definiše sve nelogičnosti sadašnjeg sistema.

- U njen sastav ušli bi predstavnici Ministarstva finansija i lokalne samouprave i stručnjaci koji bi trebalo da definišu jasan registar taksa, poreza i nameta i način na koji se određuje njihova visina - dodaje naš sagovornik.

Pored toga, uvešće se i pravilo da se za jednu javnu uslugu može naplaćivati samo jedna taksa, a da se visina takse ne može određivati u procentu od promenljive osnovice.

Naš izvor objašnjava i da će biti zabranjeno i da kada se dokument pribavlja za drugi državni organa, taksa ne naplaćuje, što sada nije bio slučaj.

On dodaje da ova zakonska regulativa verovatno neće biti po volji svim lokalcima.

- Od prvog januara takse i naknade će biti iste u svim opštinama Srbije, a postoje indicije da će neki od njih i biti ukinute ili prevedene na republički nivo. To je i zahtev privrednika, ali i NALED čije su sugestije značajno uticale na zahteve MMF - kaže naš izvor.

U Vladi Srbije niko zvanično nije želeo da komentariše saznanja „Blica“. Nezvanično nam je rečeno da će se zakonodavstvo u oblasti poreske politike i politike taksa i naknada menjati.

Promena i zbog cene rada

Privrednici smatraju da ukoliko se ne smanje nameti lokalaca, oni neće moći da isplate uvećanu cenu rada.

- Mi smo ukazali na taj problem Vladi i nama je pregovorima oko cene rada načelno rečeno da će do kraja godine doći do nekih promena u ovoj oblasti. Šta i u kojem delu, zavisiće od odobrenja MMF - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik