Privreda BiH se budi, sve više kredita ide firmama

Bez autora
Sep 18 2016

Banke u Federaciji BiH sve više kreditiraju kompanije iz privatnog sektora, a evidentan je ukupan rast plasmana kreditnih sredstava, navodi se u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) za prvih šest mjeseci ove godine.Ostvaren je, ukupno, blagi rast kredita od tri posto, ali je znatno povećan plasman novih sredstava, i to za čak 11 posto u odnosu na isti period prošle godine. Iako se ocjenjuje da ukupno bankarski sektor doživljava stagnaciju, podaci govore da se odnos između kreditiranja potrošnje i stanovništva naprema privrede mijenja u pozitivnom smislu.

Privreda BiH se budi, sve više kredita ide firmamaBanke u Federaciji BiH sve više kreditiraju kompanije iz privatnog sektora, a evidentan je ukupan rast plasmana kreditnih sredstava, navodi se u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) za prvih šest mjeseci ove godine, otkriva "Dnevni avaz".

Ostvaren je, ukupno, blagi rast kredita od tri posto, ali je znatno povećan plasman novih sredstava, i to za čak 11 posto u odnosu na isti period prošle godine. Iako se ocjenjuje da ukupno bankarski sektor doživljava stagnaciju, podaci govore da se odnos između kreditiranja potrošnje i stanovništva naprema privrede mijenja u pozitivnom smislu.

Dominantni sektori

Prema najnovijim pokazateljima Agencije, u prvoj polovini 2016. ostvaren je rast kredita od tri posto ili 361 milion KM, a sa 30. junom ukupan iznos svih kredita iznosio je 12 milijardi KM. Ali je iskazana znatna promjena trenda.

- U prvoj polovini 2016. plasirane su ukupno 4,3 milijarde KM novih kredita, što je za 11 posto ili 437 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine. Od ukupno plasiranih kredita, na privredu se odnosi 70 posto, a na stanovništvo 26,7 posto - navode iz FBA-e.

U prvoj polovini 2016. zabilježena su pozitivna kretanja u segmentu sektorskog kreditiranja, posebno u drugom kvartalu, odnosno veće kreditiranje privatnih preduzeća nego stanovništva, ističu u izvještaju.

Veći rast

Za razliku od 2015., kada je ostvaren skroman rast kredita plasiranih privatnim preduzećima od dva posto ili 112 miliona KM, u prvoj polovini 2016. stopa rasta iznosila je pet procenata ili 264 miliona KM, tako da su sa 30. junom krediti ovog sektora dostigli iznos od 5,6 milijardi KM i učešće od 46,7 posto.

U prvih šest mjeseci nastavljen je i blagi rast kredita sektoru stanovništva, ali u znatno manjem obimu, odnosno stopa je iznosila dva posto ili 141 milion KM, dok je učešće blago smanjeno sa 49,1 posto na 48,9 posto i sa 30. junom iznosili su 5,8 milijardi KM. Prvu polovinu 2016. godine karakterizira kao i prethodnih nekoliko godina, blagi rast bilansne sume, depozita i kredita, dok je kapital porastao iz osnova ostvarene dobiti tekućeg perioda. Zabilježen je i pad procenta nekvalitetnih kredita.

Struktura kredita stanovništvu

- 79,4% krediti za finansiranje potrošnih dobara
- 18,3% stambeni krediti
- Kamatne stope znatno niže za privredu

Ponderirana efektivna kamatna stopa (EKS) na kredite odobrene privredi i dalje je znatno niža od EKS-a na kredite odobrene stanovništvu i u junu 2016. godine je iznosila 4,59 posto.

Na kredite plasirane stanovništvu EKS je u junu 2016. iznosio 8,98 posto, što je bilo za 0,34 procentna poena više od nivoa iz decembra 2015.

Čičić: Nešto se dešava u našoj privredi

Akademik i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić kazao je za „Avaz” da su ovakvi podaci veoma optimistični i vrlo pozitivni.

- Ovako kad gledamo, ovaj podatak na agregatnom nivou, to je fantastičan rezultat. Sve iznad dva posto je odlično, da ne govorimo o rastu od 11 posto. Takva stopa rasta indicira nešto vrlo aktivno, tačnije da se nešto dešava u našoj privredi – pojasnio je Čičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik