Na solilima struja iz obnovljivih izvora

Bez autora
Sep 19 2016

Info punkt na Tivatskim solilima dobijaće električnu energiju iz obnovljivih izvora, odnosno sunca, jer su se postavljanjem solarnih panela stekli elementarni uslovi za rad u tom objektu, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). Predstavnici CZIP-a su kazali da je Javno preduzeće Morsko dobro do sada, pored redovnih infrastrukturih ulaganja, na Tivatskim solilima uložilo u uređenje prostora, postavljanje ograde, sitnijeg mobilijara, mostova, kao i obezbjeđenje info punkta. Kako bi objekat bio energetski efikasan, CZIP je u saradnji sa njemačkom organizacijom Euronatur, obezbijedio solarne panele, dok su ranije postavljene osmatračnice obezbjeđene kroz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju CZIP-a. Posjetiocima rezervata je od februara omogućeno da, kako su dodali, koriste usluge profesionalnog vodiča uz besplatan ulaz.

Na solilima struja iz obnovljivih izvoraInfo punkt na Tivatskim solilima dobijaće električnu energiju iz obnovljivih izvora, odnosno sunca, jer su se postavljanjem solarnih panela stekli elementarni uslovi za rad u tom objektu, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Predstavnici CZIP-a su kazali da je Javno preduzeće Morsko dobro do sada, pored redovnih infrastrukturih ulaganja, na Tivatskim solilima uložilo u uređenje prostora, postavljanje ograde, sitnijeg mobilijara, mostova, kao i obezbjeđenje info punkta.

„Kako bi objekat bio energetski efikasan, CZIP je u saradnji sa njemačkom organizacijom Euronatur, obezbijedio solarne panele, dok su ranije postavljene osmatračnice obezbjeđene kroz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju CZIP-a.

Posjetiocima rezervata je od februara omogućeno da, kako su dodali, koriste usluge profesionalnog vodiča uz besplatan ulaz.

„Promocija tog Ramsar močvarnog staništa od međunarodnog značaja i područja važnog za ptice (IBA), učinjena je kroz kreiranje mobilne aplikacije Tivatska solila i angažmanom tivatske Turističke organizacije“, kazali su predstavnici CZIP-a.

Oni su naveli da je zahvaljujući organizovanim posjetama učenika, angažmanu turističkih agencija i blogerima, koji su promovisali taj lokalitet i van granica Crne Gore, u prvih šest mjeseci usluge vodiča koristilo preko 500 turista.

„Kako bi se ponuda Solila dodatno unaprijedila, ove godine je i kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro donirala najsavremeniju optiku za posmatranje ptica, i to durbin i dva dvogleda“, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik