Messer BH gas investira 5 miliona KM u nove kapacitete

Bez autora
Sep 19 2016

Njemačka kompanija Messer BH gas investiraće 5 miliona KM u proizvodnju ugljen-dioksida u Sočkovcu kod Petrova, rekao je Srni direktor Messer BH gas Valentin Ilijevski. Radnicima i rukovodstvu Messer BH gasa i Tehnoplina u subotu, 17. septembra, je u Sočkovcu predstavljen novi izvor termomineralne vode iz koga će se proizvoditi nove količine ugljen-dioksida. Ilijevski kaže da Sočkovac postaje strateški veoma važno područje za kompaniju Messer u BiH, jer je do sada bio uvoznik, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postaće izvoznik ugljen-dioskida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. Ekspert iz oblasti geologije Petar Katanić rekao je da je na lokalitetu Ciguše Bare u Sočkovcu urađena bušotina na dubini od 495 metara koja se nalazi na najperspektivnijoj hidrogeotermalnoj i gasnoj zoni u bivšoj Jugoslaviji.

Messer BH gas investira 5 miliona KM u nove kapaciteteNjemačka kompanija Messer BH gas investiraće 5 miliona KM u proizvodnju ugljen-dioksida u Sočkovcu kod Petrova, rekao je Srni direktor Messer BH gas Valentin Ilijevski.

Radnicima i rukovodstvu Messer BH gasa i Tehnoplina u subotu, 17. septembra, je u Sočkovcu predstavljen novi izvor termomineralne vode iz koga će se proizvoditi nove količine ugljen-dioksida.

Ilijevski kaže da Sočkovac postaje strateški veoma važno područje za kompaniju Messer u BiH, jer je do sada bio uvoznik, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postaće izvoznik ugljen-dioskida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje.

Ekspert iz oblasti geologije Petar Katanić rekao je da je na lokalitetu Ciguše Bare u Sočkovcu urađena bušotina na dubini od 495 metara koja se nalazi na najperspektivnijoj hidrogeotermalnoj i gasnoj zoni u bivšoj Jugoslaviji.

Eksploatacija ugljen-dioksida iz nove bušotine u Sočkovcu počeće naredne godine.

Fabrika ugljen-dioksida u Sočkovcu otvorena je 2012. godine i jedna je od dvije fabrike te vrste u opštini Petrovo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik