Beograd: Otvoren šalter za preduzetnike u Opštini Palilula

Bez autora
Sep 20 2016

Gradski menadžer Goran Vesić, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i zamenica sekretara za privredu Maja Bajagić prisustvovali su u ponedeljak otvaranju šaltera za preduzetnike u prostorijama Opštine Palilula.Vesić je rekao da je ovo sedmi šalter tog tipa koji se otvara u Beogradu, a ideja je da do kraja godine sve gradske oštine dobiju šaltere za preduzetnike. Do sada su otvoreni u opštinama Zvezdara, Obrenovac, Čukarica, Voždovac, Rakovica i Savski venac, tokom ovog meseca biće otvoreni u Lazarevcu i Zemunu, a narednog u Starom gradu i Mladenovcu.

Beograd: Otvoren šalter za preduzetnike u Opštini PalilulaGradski menadžer Goran Vesić, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i zamenica sekretara za privredu Maja Bajagić prisustvovali su danas otvaranju šaltera za preduzetnike u prostorijama Opštine Palilula.

Vesić je rekao da je ovo sedmi šalter tog tipa koji se otvara u Beogradu, a ideja je da do kraja godine sve gradske oštine dobiju šaltere za preduzetnike. Do sada su otvoreni u opštinama Zvezdara, Obrenovac, Čukarica, Voždovac, Rakovica i Savski venac, tokom ovog meseca biće otvoreni u Lazarevcu i Zemunu, a narednog u Starom gradu i Mladenovcu.

Privreda i uprava ne mogu da budu odvojeni. Mi moramo da pružimo informacije privrednicima tamo gde oni svakodnevno dolaze. Recimo u Nemačkoj, koja je najrazvijenija zemlja u Evropi, većinu privrede čine mala i srednja preduzeća. To su porodična preduzeća koja zaslužuju posebnu podršku. Na ovim šalterima će, što ćemo omogućiti u budućnosti, naši privrednici dobijati informacije i o tome kako mogu da konkurišu za sredstva koja nisu iz naše države, već iz fondova Evropske unije za pomoć privredi. Mi veoma malo srestava koristimo iz tih fondova, nismo jedini u tome, većina zemalja koje su pristupile EU su iskoristile mali procenat tih fondova, objasnio je gradski menadžer i dodao da beogradski privrednici mogu da računaju na pomoć gradskih opština, Grada Beograda i Privredne komore Beograda.

Prema njegovim rečima, do sada je na šest otvorenih šaltera za preduzetnike podneto više od 1.780 upita.

Naša obaveza je da u budućnosti obavestimo privrednike o ovim mogućnostima i verujem da ćemo na ovaj način više ukljičiti privredu, jer oni koji zapošljavaju makar i jednog čoveka to zaslužuju. Suština je u tome da im omogućimo da lakše dođu do informacija, novog posla, do državnih podsticajnih sredstava, ali i sredstava iz drugih fondova. Jedino tako Beograd možemo učiniti uspešnijim. Mi smo u poslednje dve godine uspeli da pokrenemo građevinsku industriju u Beogradu, a sada je neophodno da pokrenemo i druge privredne grane kako bi više ljudi dobilo radno mesto, ali i kako bi se smanjio pritisak na velike državne kompanije, precizirao je Vesić.

Jovičić je rekao da je danas važan dan za Palilulu jer je prioritet uspostaviti što bolje odnose sa privrednicima te opštine, Privrednom komorom Beograda i Sekretarijatom za privredu.

Važno je da u svakom trenutnu imamo informacije koje možemo da podelimo sa našim privrednicima. Želimo da oni na jednom mestu mogu da dobiju informacije koje su neophodne za njihov posao. U svakom trenutku dobijaće informacije koji su zakoni u toku, kako mogu da naprave biznis plan, svot analize, kao i sve ono što im je neophodno kako bi bili konkurentni na tržištu. Ideja je da u naredne četiri godine imamo što bolje i uspešnije privrednike na Paliluli, istakao je Jovičić i dodao da će biti organizovane i tematske tribine ali i osnovano Optše udruženje preduzetnika.

Govoreći o nezaposlenosti u zemlji, on je naveo da je sa 26 odsto smanjena na 16,8 odsto, što je učinjeno zahvaljujući borbi protih sive ekonomije, ali i promotivnim kampanjama ovog tipa.  

Miletić je naveo da je Privredna komora Beograda pokrenula aktvinosti sa lokalnim samoupravama čiji je cilj da bolje, potpunije i efikasnije informišu preduzetnike u vezi sa njihovim poslovnim delovanjem, idejama i planovima.

Biznis info-centar je realizacija strateške odluke Grada Beograda i Privredne komore Beograda da se na neposredniji način svi kapaciteti komorskog sistema Srbije stave u funkciju privrednika. Šalteri predstavljaju dodatnu mogućnost da preduzetnici mogu da, dolaskom u svoju opštinu, saznaju i traže odgovore na pitanja koja se tiču njihovog posla. Sa ovim aktivnostima smo krenuli sredinom 2015. godine i po ovom osnovu do sada nam se obratilo oko 2.000 privrednika, naglasio je on i dodao da je Palilula sedma opština sa kojom Privredna komora Beograda potpisuje sporazum o otvaranju šaltera za preduzetnike.

Kako je naveo, želja je da ovaj model bude implementiran u celoj Srbiji, te da u svim gradovima postoji ovakav način komunikacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik