Srbija u evropskom vrhu po nezaposlenosti mladih

Bez autora
Sep 21 2016

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 200.000 mladih je nezaposleno, izjavio je danas menadžer vladinog tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović. To je 36 odsto i taj procenat svrstava Srbiju u sam evropski vrh nezaposlenosti mladih, istakao je Sekulović i najavio da će vlada praviti jasne planove kako da nezaposlenost dostigne evropski nivo od 15 odsto. U poslednje dve godine imamo pozitivne trendove, ali oni nisu održivi jer mladi planiraju posao u svetu, rekao je Sekulović. Kako je podvukao, mora se olakšati prelaz mladih iz sveta obrazovanja u svet rada. Pokušaćemo da napravimo partnerstvo izmedju obrazovnih institucija i privatnika, naveo je Sekulović. Sekulović je oodsetio i da se već nekoliko godina sprovode aktivne mere politike zapošljavanja, ali da one ne daju efekte, te da su budžetska ulaganja nedovoljna.

Srbija u evropskom vrhu po nezaposlenosti mladihPrema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 200.000 mladih je nezaposleno, izjavio je danas menadžer vladinog tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović.

To je 36 odsto i taj procenat svrstava Srbiju u sam evropski vrh nezaposlenosti mladih, istakao je Sekulović i najavio da će vlada praviti jasne planove kako da nezaposlenost dostigne evropski nivo od 15 odsto.

"U poslednje dve godine imamo pozitivne trendove, ali oni nisu održivi jer mladi planiraju posao u svetu", rekao je Sekulović za RTS.

Kako je podvukao, mora se olakšati prelaz mladih iz sveta obrazovanja u svet rada.

"Pokušaćemo da napravimo partnerstvo izmedju obrazovnih institucija i privatnika", naveo je Sekulović.

Sekulović je oodsetio i da se već nekoliko godina sprovode aktivne mere politike zapošljavanja, ali da one ne daju efekte, te da su budžetska ulaganja nedovoljna.

"U uslovima kada je makroekonomska stabilnost ostvarena, imamo prostor da ulažemo u nove modele - studentske prakse, studentske poslove, partnerstva sa biznis-zajednicom. Ovo se tice i resora prosvete, privrede, finansija", istakao je Sekulović.

On je istakao da vlada pokušava da napravimo četitiri međuresorna tima koji će se baviti temama koje povezuju različite resore - povezivanjem Srbije sa Evropom i svetom, stvaranjem ekonomskih prilika za sve, ljudskim pravima i bezbednošću i pružanjem boljih usluga gradjanima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik