Traži se najbolje rešenje za oporezivanje upotrebe motornih vozila

Bez autora
Sep 21 2016

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je još rano govoriti o predlogu konačnog rešenja izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, u delu koji se odnosi na određivanje kriterijuma i merila za oporezivanje motornih vozila.U saopštenju, povodom pisanja medija da će izmene i dopune pomenutog zakona uključiti oporezivanje motornih vozila prema vrednosti umesto po kubikaži, navodi se da je u toku izrada radne verzije tog zakona, u okviru koje će se, između ostalog, razmotriti i odrediti kriterijumi i merila za određivanje poreza na upotrebu motornih vozila.

Traži se najbolje rešenje za oporezivanje upotrebe motornih vozilaMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je još rano govoriti o predlogu konačnog rešenja izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, u delu koji se odnosi na određivanje kriterijuma i merila za oporezivanje motornih vozila.

U saopštenju, povodom pisanja medija da će izmene i dopune pomenutog zakona uključiti oporezivanje motornih vozila prema vrednosti umesto po kubikaži, navodi se da je u toku izrada radne verzije tog zakona, u okviru koje će se, između ostalog, razmotriti i odrediti kriterijumi i merila za određivanje poreza na upotrebu motornih vozila.

Ministarstvo finansija će, svakako, pre zauzimanja konačnog stava u vezi sa konačnim zakonskim rešenjem, analizirati i sagledati uticaj takvog rešenja na poreske obveznike.

S tim u vezi, oslanjajući se na podatke iz dosadašnje prakse, vodiće se računa o tome da se građani rasterete suvišnog troška visokih poreskih opterećenja i da se obezbedi optimalno i pravično oporezivanje.

Nakon zauzimanja konačnog stava, tekst izmene zakona biće dostupan javnosti radi dobijanja sugestija, uz napomenu da će zakonski predlog pre svega zavisiti od sprovodivosti takvog rešenja u praksi, koje ne bi trebalo da izaziva dodatne troškove administriranja.

Svesni činjenice da veliki broj ljudi ekonomski opterećuje plaćanje poreza na starije automobile sa kubikažom motora većom od 2.000 kubika, Ministarstvo finansija učiniće sve da pronađe najbolje rešenje za sve građane.

Zakon će biti usklađen sa najboljom praksom, kako u okruženju, tako i u svetu, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik