Mito najviše dajemo policiji

Bez autora
Sep 21 2016

U Srbiji se godišnje dogodi najmanje 374.000 neotkrivenih slučajeva "sitne korupcije" u javnim službama, a prednjači saobraćajna policija, kojoj je tokom proteklih godinu dana 31 odsto građana dalo mito - pokazalo je istraživanje "Globalni barometar korupcije 2015/16".Istraživanje, koje je predstavila Transparentnost Srbija, pokazuje da je u poslednjih godinu dana zdravstvenim službama mito dalo 14 odsto građana, za dobijanje neke dozvole od javnih službi, najčešće građevinske dozvole, mito je dalo 12 odsto građana, dok je u obrazovnom sistemu 10 odsto građana bilo spremno da podmiti.

Mito najviše dajemo policijiU Srbiji se godišnje dogodi najmanje 374.000 neotkrivenih slučajeva "sitne korupcije" u javnim službama, a prednjači saobraćajna policija, kojoj je tokom proteklih godinu dana 31 odsto građana dalo mito - pokazalo je istraživanje "Globalni barometar korupcije 2015/16".

Istraživanje, koje je predstavila Transparentnost Srbija, pokazuje da je u poslednjih godinu dana zdravstvenim službama mito dalo 14 odsto građana, za dobijanje neke dozvole od javnih službi, najčešće građevinske dozvole, mito je dalo 12 odsto građana, dok je u obrazovnom sistemu 10 odsto građana bilo spremno da podmiti.

Transparentnost Srbija sprovela je istraživanje od 26. novembra 2015. do 22. februara 2016. na uzorku od 1.508 ispitanika koji reprezentuje celokupno stanovništvo (centralna Srbija i Vojvodina). Rezultati istraživanja pokazuju i da je tokom proteklih godinu dana 22 odsto građana koji su imali posla s nekom od javnih službi barem jednom ponudilo mito.

Ispitivanje je pokazalo da 24 odsto građana ne prijavljuje korupciju u strahu od posledica, a šest odsto jer se plaši da će sebe označiti kao davaoca mita. Takođe, 17 odsto građana korupciju ne prijavljuje jer je teško dokaziva, 10 odsto jer smatra da "ništa neće biti urađeno" i dva odsto jer veruju da su "službenici kojima treba prijaviti i sami korumpirani". Najzad, jedna četvrtina građana rekla je da ne zna kome i kako da prijavi korupciju.

Građani svrstavaju borbu protiv korupcije među tri najvažnija zadatka za Vladu.

Prijave

Barometar korupcije ukazao je da godišnje zbog primanja i davanja mita bude podneto 220 krivičnih prijava, a za zloupotrebu službenog položaja oko 3.000, što je stotinu puta manje od broja slučajeva sitne korupcije na koje ukazuje istraživanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik