Da li je Srbiji zaista potrebno 30 banaka?

Bez autora
Sep 22 2016

U Srbiji, prema podacima Narodne banke Srbije, zvanično posluje 30 banaka. Iako se ovaj broj značajno smanjio u poslednjih 15 godina, kada je u našoj zemlji poslovalo dvostruko više banaka, čini se da je broj i dalje preveliki u odnosu na broj stanovnika. Prema merilima Svetske banke, jedna banka je dovoljna da pokrije potrebe milion stanovnika. Prema ovoj računici, u Srbiji bi u tom slučaju poslovalo 7 do 8 banaka, kao što je recimo slučaj u Kanadi. U Belgiji posluje ukupno 15 banaka, a njihove vlasti ozbiljno razmišljaju o dodatnom smanjenju njihovog broja. Usitnjenost bankarskog tržišta karakterističan je za ceo region. U Hrvatskoj posluje 27 banaka, u Bosni i Hercegovini 26, u Crnoj Gori 12, dok u Sloveniji posluje 20 banaka. Iako je prevelika koncentracija banaka podstiče konkurenciju, ovolika usitnjenost tržišta može doneti i niz negativnih efekata.

Da li je Srbiji zaista potrebno 30 banaka?U Srbiji, prema podacima Narodne banke Srbije, zvanično posluje 30 banaka. Iako se ovaj broj značajno smanjio u poslednjih 15 godina, kada je u našoj zemlji poslovalo dvostruko više banaka, čini se da je broj i dalje preveliki u odnosu na broj stanovnika.

Prema merilima Svetske banke, jedna banka je dovoljna da pokrije potrebe milion stanovnika. Prema ovoj računici, u Srbiji bi u tom slučaju poslovalo 7 do 8 banaka, kao što je recimo slučaj u Kanadi. U Belgiji posluje ukupno 15 banaka, a njihove vlasti ozbiljno razmišljaju o dodatnom smanjenju njihovog broja.

Usitnjenost bankarskog tržišta karakterističan je za ceo region. U Hrvatskoj posluje 27 banaka, u Bosni i Hercegovini 26, u Crnoj Gori 12, dok u Sloveniji posluje 20 banaka. Iako je prevelika koncentracija banaka podstiče konkurenciju, ovolika usitnjenost tržišta može doneti i niz negativnih efekata.

Podaci iz 2015. godine pokazuju da su banke ostvarivale skromne profite, uz veliki broj nenaplativih kredita, ali i uz suzdržavanje od kreditnih aktivnosti. Od ukupno 30 banaka u Srbiji na kraju 2015. godine, njih 17 je poslovalo sa dobitkom, dok je 13 banaka ostvarilo negativan finansijski rezultat.

Treba napomenuti da 79% ukupnog dobitka banaka opredeljuje pet banaka sa najvećim neto dobitkom, dok pet banaka sa ukupnim gubitkom čini 85% ukupnih gubitaka bankarskog sektora.

Banke sa najvećim neto dobitkom

Naziv banke Iznos (mln RSD)
Banca Intesa A.D. Beograd 9.683
Unicredit Bank Srbija A.D. Beograd 6.586
Raiffeisen Banka A.D. Beograd 4.845
Agroindustrijska komercijalna banka AIK banka A.D.Beograd 3.378
Eurobank A.D. Beograd 2.901

Izvor: Narodna banka Srbije

Banke sa najvećim neto gubitkom

Naziv banke
Iznos (mln RSD)
Hypo Alpe Adria Bank A.D. Beograd - 7.799
Komercijalna banka A.D. Beograd - 6.414
Piraeus Bank A.D. Beograd - 3.953
JUBMES banka A.D. Beograd - 1.790
Telenor banka A.D. Beograd - 1.250

Izvor: Narodna banka Srbije

Mnogi bankari dele mišljenje da finansijski rezultat koje su banke ostvarile u prošloj godini, nije na zadovoljavajućem nivou ukoliko se uzme u obzir broj banaka kao i veliku infrastrukturu u ovom sistemu. Ukoliko se u obzir uzme činjenica da sve veći broj banaka beleži gubitak i da se taj broj bliži polovini od ukupnog broja banaka u zemlji, i da se slična stvar dešava i sa ukupnim gubitkom u odnosu na ukupni dobitak ovog sektora,  dolazi se do zaključka da je broj banaka zapravo duplo veći od neophodnog, a čitav bankarski sektor neracionalan i skup.

Da li konkurencija među bankama dovodi do snižavanja kamata?

Najveći deo svojih profita u 2015. godini, banke su ostvarile zahvaljujući prihodima od kamata, a jednim delom i po osnovu sniženja pasivne bankarske stope koje banke plaćaju svojim deponentima.

Mnogi stručnjaci smatraju da banke zbog slabe kreditne aktivnosti sa privredom, svoj gubitak po tom osnovu nadoknađuju visokim kamatama u kreditima namenjenim stanovništvu.

Na taj način, iako je konkurencija između banaka velika, ipak ne dolazi do snižavanja kamatnih stopa. Ekonomisti upozoravaju da i pored velikog broja banaka, nema prave konkurencije koja bi suzbila visoke kamate i naterala druge banke da posluju po istom principu.

Obzirom da upravo na osnovu kamatnih stopa banke ostvaruju najveći deo svog prihoda, stiče se utisak da banke međusobno sklapaju interne dogovore o visini kamatne stope, jer jedino na taj način mogu da opstanu u ovakvim tržišnim uslovima.

Da li će se ovaj trend nastaviti i u narednoj godini, ostaje da vidimo. Svakako da će banke i dalje sprovoditi strategiju racionalizacije troškova koja bi podrazumevala zatvaranje filijala i otpuštanje radnika. Međutim, ostaje pitanje da li će smanjenje troškova biti dovoljno za ostvarivanje dobiti ukoliko sa druge strane postoji ogroman broj nenaplativih potraživanja i veoma slaba kreditna aktivnost sa privredom.

Ekonomisti su mišljenja da će usled ovakvih tržišnih okolnosti mnoge banke pribeći spajanju sa drugim bankama, a u narednom periodu se ne očekuje prodor novih banaka na našem tržištu. Zbog svega ovoga, zaključak jeste da možemo očekivati manji broj banaka u Srbiji, a koliki će njihov tačan broj biti i kada će se to dogoditi zavisiće u mnogome od sposobnosti banaka i njihove spremnosti na promene u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik