Od januara elektronski prijavljivati porez na dobit

Bez autora
Sep 22 2016

Poreski obveznici dužni su da od januara naredne godine godišnju prijavu poreza na dobit podnesu elektronskim putem, preko portala Poreske uprave (PU). PU je pozvala obveznike poreza na dobit da se na vrijeme informišu i blagovremeno pripreme za novi način poslovanja sa PU. Iz PU su objasnili da je izmjenama Zakona o porezu na dobit preduzeća, koje će biti u primjeni od 1. januara, propisano da su poreski obveznici dužni da godišnju prijavu poreza na dobit podnesu elektronskim putem, preko portala https://eprijava.tax.gov.me.

Od januara elektronski prijavljivati porez na dobitPoreski obveznici dužni su da od januara naredne godine godišnju prijavu poreza na dobit podnesu elektronskim putem, preko portala Poreske uprave (PU).

PU je pozvala obveznike poreza na dobit da se na vrijeme informišu i blagovremeno pripreme za novi način poslovanja sa PU.

Iz PU su objasnili da je izmjenama Zakona o porezu na dobit preduzeća, koje će biti u primjeni od 1. januara, propisano da su poreski obveznici dužni da godišnju prijavu poreza na dobit podnesu elektronskim putem, preko portala https://eprijava.tax.gov.me.

“Da bi poreski obveznici obavili navedenu zakonsku obavezu, neophodno je da posjeduju digitalni sertifikat izdat od sertifikacionog tijela Pošte Crne Gore. Dobijanje sertifikata je postupak koji se realizuje nezavisno od PU i definisan je pravilima koja je odredilo sertifikaciono tijelo”, dodaje se u saopštenju.

Imalac sertifikata, kako su objasnili, ujedno mora biti i ovlašćena osoba upisana u Centralni registar obveznika i osiguranika (CROO) koji se vodi kod PU.

“Registracija ovlašćenih osoba za podnošenje elektronskih prijava koje nijesu upisane u CROO obavlja se podnošenjem JPR prijave i odgovarajućeg ovlašćenja. Najčešća vrsta ovlašćenja kada je u pitanju elektronsko podnošenje prijava je ugovorno ovlašćenje između obveznika podošenja poreskih prijava i knjigovodstvene agencije”, rekli su iz PU.

Uvođenje elektronskih servisa, uključujući i elektronsko podnošenje poreskih prijava, ima za cilj smanjenje opterećenja za poreske obveznike i za službenike i to pojednostavljivanjem administrativnih procedura i uštedom vremena potrebnog za ispunjavanja zakonom propisanih obaveza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik