Pokrenuta procedura za isplatu ruskog duga

Bez autora
Sep 22 2016

Ministarstvo finansija i trezora BiH pokrenulo je proceduru za potpisivanje sporazuma s vladom Ruske Federacije o izmirivanju u gotovini klirinškog duga, čiji je iznos oko 125 miliona dolara, odnosno oko 212 miliona KM.Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je iz Ministarstva finansija Ruske Federacije stigao zvaničan odgovor u kojem je navedeno da je prihvaćen način raspodjele novca u skladu sa zakonskim rješenjima u BiH. Radi se, kaže, o manjim korekcijama prvobitnog prijedloga ruske strane. Dodao je da to predstavlja izuzetnu povoljnost, jer je BiH jedina država iz bivše SFRJ koja će dug nekadašnjeg SSSR-a namiriti u novcu, a ne u robi.

Pokrenuta procedura za isplatu ruskog dugaMinistarstvo finansija i trezora BiH pokrenulo je proceduru za potpisivanje sporazuma s vladom Ruske Federacije o izmirivanju u gotovini klirinškog duga, čiji je iznos oko 125 miliona dolara, odnosno oko 212 miliona KM.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je "Glasu Srpske" da je iz Ministarstva finansija Ruske Federacije stigao zvaničan odgovor u kojem je navedeno da je prihvaćen način raspodjele novca u skladu sa zakonskim rješenjima u BiH. Radi se, kaže, o manjim korekcijama prvobitnog prijedloga ruske strane. Dodao je da to predstavlja izuzetnu povoljnost, jer je BiH jedina država iz bivše SFRJ koja će dug nekadašnjeg SSSR-a namiriti u novcu, a ne u robi.

- U toku su konsultacije s entitetima i očekujemo skori odgovor. Svoj dio posla u pripremi sporazuma rade i Ministarstvo spoljnih poslova i Centralna banka BiH. Ako ozbiljno pristupimo tom poslu, koji smo doveli do kraja, novac će biti brže operativan - kaže Bevanda.

Naglasio je da u vrijeme razgovora o procedurama nije želio da izlazi u medije, jer smatra da činjenica da Rusija nudi uplatu novca, a ne prebijanje duga kroz robu, treba biti zajednička tačka za okupljanje svih relevantnih institucija u BiH da bi to pitanje bilo riješeno na obostrano zadovoljstvo.

U Ministarstvu finansija i trezora pojašnjavaju da je postupanje na osnovu postojećeg zakona brži put da novac iz Ruske Federacije bude što prije operativan.

- U protivnom, trebalo bi da mijenjamo propise, što bi oduzelo više vremena - kažu u Ministarstvu finansija i trezora.

Prvobitni prijedlog ruske strane bio je da potraživanja BiH riješe direktnom uplatom novca entitetima u omjeru 67 odsto za FBiH i 33 odsto za RS. Nakon niza konsultacija Bevande i ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova i dopisa upućenog u maju ministru finansija Ruske Federacije, dogovoreno je da, kao što je propisano važećim i ugovorom o pitanjima sukcesije, FBiH ide 58, RS 29, institucijama BiH deset i Brčko distriktu tri odsto tog novca.

- S obzirom na to da je Ruska Federacija prihvatila način raspodjele koji proističe iz ugovora o pitanjima sukcesije po Aneksu C i Zakonu o raspodjeli sredstava, obavijestili smo entitetske vlade o tom prijedlogu - istakli su u Ministarstvu finansija i trezora.

U Ministarstvu finansija RS su pozdravili brzo rješavanje pitanja klirinškog duga i spremnost Ruske Federacije da taj dug izmiri u gotovini.

- Vlada RS će u što skorijem roku zauzeti stav o potpisivanju sporazuma s vladom Ruske Federacije o izmirivanju klirinškog duga - rekli su u Ministarstvu finansija RS.

Klirinški dug Rusije prema BiH nastao je prije rata u BiH na osnovu nenaplaćenih potraživanja ovdašnjih firmi koje su svoje proizvode isporučile u Rusiju. Klirinški dolar ne predstavlja valutu nijedne zemlje, nego podrazumijeva da se o konačnom iznosu može pregovarati i da se dug može isporučiti u robi ili uslugama.

Zahvalnost

Vjekoslav Bevanda kaže da je zahvalan ruskoj ambasadi u BiH i Ministarstvu finansija u Moskvi.

- Ministarstvo finansija Ruske Federacije ponudilo je najbolje moguće rješenje i pokazalo spremnost za konačno rješavanje dugogodišnjeg problema - rekao je Bevanda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik