Za unapređenje energetske efikasnosti 125 miliona dinara

Bez autora
Sep 22 2016

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas s predstavnicima 15 lokalnih samouprava ugovor o dodeli 125 miliona dinara iz Budžetskog fonda za projekte unapređenja energetske efikasnosti. Antić je tom prilikom objasnio da će to omogućiti uštedu od približno 30 miliona dinara, istakavši da je svaki dinar opredeljen za projekte koji povećavaju energetsku efikasnost najbolje uložen, jer se na taj način štedi energija. On je naveo da je pomenutih 15 lokalnih samouprava prijavilo projekte koji su se pokazali kao najbolji po kriterijumima kao što su efekti uštede, položaj opštine i drugi. Ministar je podsetio na to da je ovo drugi po redu projekat od kojeg se očekuje da uštede budu između tri i četiri miliona kilovat-sati godišnje, što iznosi 30 miliona dinara.

Za unapređenje energetske efikasnosti 125 miliona dinaraMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas s predstavnicima 15 lokalnih samouprava ugovor o dodeli 125 miliona dinara iz Budžetskog fonda za projekte unapređenja energetske efikasnosti.

Antić je tom prilikom objasnio da će to omogućiti uštedu od približno 30 miliona dinara, istakavši da je svaki dinar opredeljen za projekte koji povećavaju energetsku efikasnost najbolje uložen, jer se na taj način štedi energija.

On je naveo da je pomenutih 15 lokalnih samouprava prijavilo projekte koji su se pokazali kao najbolji po kriterijumima kao što su efekti uštede, položaj opštine i drugi.

Ministar je podsetio na to da je ovo drugi po redu projekat od kojeg se očekuje da uštede budu između tri i četiri miliona kilovat-sati godišnje, što iznosi 30 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, u prvom projektu namenjenom za 11 lokalnih samouprava, u koji je država uložila 80 miliona dinara, postignute su uštede od 40 odsto po objektu, odnosno dva miliona kilovat-sati godišnje, što je približno 150.000 evra.

Lokalne samouprave u tim projektima, kako je objasnio, sufinansiraju 30 odsto potrebnog iznosa za unapređenje energetske efkasnosti.

Ministar je najavio još jedan projekat koji će se raditi sa UNDP, od kojeg će Budžetski fond dobiti pola miliona dolara bespovratnih sredstava, istakavši da će država nastojati da poveća sredstva koja su namenjena za povećanje energetske efikasnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik